BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Haberin etkisiyle Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi yüzde 4,13 değer kazanarak 1.706 puana kadar yükseldi.
Bankacılık endeksi pazartesi günü yüzde 9’dan fazla yükselerek, son bir yıldaki en hızlı günlük yükselişini kaydetmiş oldu. Garanti Bankası, BIST 100 endeksindeki yüzde 5,47 oranı ile endekste en fazla ağırlığa sahip 3’üncü hisse konumunda.
Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.
GÖNÜLLÜ PAY ALIM TEKLİFİ İLE BORSA İSTANBUL COŞTU
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, BBVA yönetim kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.’nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.
BBVA’nın söz konusu bedeli kendi kaynakları ile ödeyeceği belirtildi.
Kalan Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL oldu. Söz konusu teklif 12 Kasım’da Borsa’da oluşan kapanış fiyatından yüzde 15 oranında (10,58 Türk Lirası) primli olarak belirlendi.
Teklif, duyuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurudan önceki 30 işlem günü içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli gerçekleşti.
HİSSELERİN TAMAMI BBVA’YA GEÇECEK
Halihazırda BBVA, Garanti Bankası’nda toplam sermayesinin yüzde 49,85’ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor.
Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15’ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik.
2011’de, General Electric’in küresel krizin etkisiyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.
Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.
Serbest Görüş:
dCHP’den Berat Albayrak’lı dolar 10 lira paylaşımı
dDolarda pazartesi rekoru
d“Doların patronu” bu sefer düğmeye bastı, TL için kâbus devam edecek
BBVA açıklamasında satın alımın finansal etkilerinin teklifi kabul etmeye ve paylarını satmaya karar veren Garanti pay sahiplerinin yüzdesine bağlı olacağını bildirdi.
Açıklamada işlem sonucu BBVA’nın çekirdek ana sermaye oranında yaklaşık -46 baz puanlık azami bir etki, 2020 hisse başı kârda yaklaşık yüzde 13,7 artış ve hisse başına mali defter değerinde yaklaşık yüzde 2,3 artış öngörüldüğü bildirildi.
GARANTİ BANKASI YÜZDE 10 DEĞER KAZANDI
Duyuruyu takiben Garanti Bankası hisseleri açılışta yüzde 9,9 artışla 11,63 TL oldu. Garanti hisseleri tavan açılırken, İspanya Borsası’nda işlem gören BBVA hisseleri ise açılışta yüzde 5’e yakın değer kaybetti.
BBVA’nın Garanti’nin toplam sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasını satın alması, Türkiye ve diğer ülkelerde çeşitli kurum ve kuruluşların ön iznine tabidir.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), BBVA’dan BBVA’nın alması gereken ilgili tüm onay ve izinlerin usulüne uygun olarak alındığına dair teyit alana kadar gönüllü pay alım teklifi müracaaatın resmi olarak onaylamayacağını BBVA’ya tebliği etmişti. SPK tarafından onaylandıktan sonra gönüllü pay alım teklifi resmi olarak başlayacak.
Kararı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Rekabet Kurumu’nun da onaylaması gerekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***