Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) direktörü David Beasley’nin ultra zenginlerin servetlerinin bir kısmıyla dünyadaki şiddetli açlık krizini çözebileceğini söylemesinin ardından kanıt isteyen Elon Musk’a yanıt geldi.
Beasley, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda tartışmaya konu olan paranın hangi kalemlere gideceği ve ne kadar işlevli olacağı tek tek açıklandı.
Geçen ay CNN International’a konuşan Beasley, özellikle dünyanın en zengini Elon Musk ve onu takip eden Jeff Bezos’a işaret ettiği açıklamasında, “Onlara ulaşamazsak gerçekten ölecek olan 42 milyon kişi var. Bu kişilere yardım etmenin bedeli 6 milyar dolar (yaklaşık 57 milyar TL)” ifadelerini kullanmıştı.
Beasley’nin istediği paranın Musk’ın 287 milyar dolarlık (yaklaşık 2 trilyon 733 milyar TL) servetinin yaklaşık yüzde 2’si ettiği hesaplanmıştı.
Tesla ve SpaceX CEO’su Musk ise “WFP, 6 milyar doların dünyadaki açlığı nasıl çözeceğini tam olarak açıklayabilirse Tesla hisselerini hemen şimdi satacağım” diyerek çağrıya meydan okumuştu.
Bunun ardından gözler yeniden Beasley’e çevrilmişti. Direktör pazartesi günü paylaştığı bir gönderide “Elon Musk, net ve şeffaf bir plan istemiştiniz. İşte burada! Sizinle ve hayat kurtarma konusunda ciddi olan herkesle konuşmaya hazırız” diye yazdı ve WFP’nin internet sitesinin bağlantısını paylaştı.
Sitede yer alan planın ayrıntıları şu şekilde:
Gıda ürünlerinin ulaştırılacağı ülkelere nakliye masrafları, ayrıca hava, kara ve nehir taşımacılığı, sözleşmeli kamyon şoförleri ve gerekli güvenlik eskortları kullanılarak gıdaların depolanması ve son kilometre lojistiği de dahil olmak üzere gıda ve teslimatı için 3,5 milyar dolara ihtiyacımız var.
Piyasaların çalışabileceği yerlerde nakit ve yiyecek kuponları (işlem ücretleri dahil) için 2 milyar dolar. Bu tür yardım, en çok ihtiyaç duyanların seçtikleri yiyecekleri satın almasını sağlar ve yerel ekonomileri destekler.
43 ülkedeki iç koşullara, operasyonel risklere uyarlanmış milyonlarca ton gıda, nakit transferi ve kupon; verimli ve etkili programların tasarlanması, büyütülmesiyle uygulanmasının yönetilmesi ve ülkeye özgü maliyetler için 700 milyon dolar. Buna ofis ve uydu-ofis tesislerinin kurulması, bunların güvenlikleriyle dağıtımların ve sonuçların izlenmesi ve yardımın en savunmasız kişilere ulaşmasının sağlanması dahil.
Küresel tedarik hatlarının ve havacılık rotalarının koordinasyonu dahil olmak üzere küresel ve bölgesel operasyon yönetimi, idaresi ve hesap verebilirliği için Navlun Sözleşmeleri gibi küresel lojistik koordinasyonu; dünya çapında açlığın küresel olarak izlenmesi ve analizi; gözetime adanmış risk yönetimi ve bağımsız denetçiler için de 400 milyon dolar gerekli.
Milyarderleri adım atmaya ve açlıkla mücadeleyi desteklemeye çağıran örgüt, 6,6 milyar doların bu kalemlere gideceğini ve felaketi önlemeye yardımcı olacağını vurguluyor.
Musk’ın geçen ayki açıklamasında yansıttığının aksine örgüt, bu yardımın “dünyadaki açlığı çözeceğini” de savunmuyor.
WFP’ye göre yaklaşık 282,7 milyon insan “aşırı düzeyde akut açlıkla” karşı karşıya. İlk olarak bu akut açlıkla mücadele etmeyi hedeflediklerini aktaran Beasley, “Dünya yanıyor” dedi ve ekledi:
“İnsanları beslemezseniz çatışmayı, istikrarsızlığı ve kitlesel göçü beslersiniz.”
Musk’ın, Beasley’nin açıklamalarına ne yanıt vereceği ise merak konusu.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – ÇAĞLA ÜREN
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***