Almanya’da ‘trafik lambası koalisyonu protokolü’ açıklandı. Protokolde en çok dikkat çeken konuların arasında vatandaşlık kanununda planlanan değişiklikler geliyor. Çifte vatandaşlığa yeşil ışık yakan yeni hükümet partileri, vatandaşlık için bekleme sürelerini de kısaltacak.
TÜRKİYE ANLAŞMASINA ATIF VAR
Protokolde, göçün Almanya tarihinin her zaman önemli bir bir arçası olduğunun altı çizilerek, “Göçmenler, onların çocukları göçmenler, onların çocukları ve torunları ülkemizin inşasına ve şekillenmesine yardımcı oldular.” ifadeleri dikkati çekiyor.
Koalisyon görüşmelerinin sembolik olarak Türkiye ile yapılan işçi alım anlaşmasının 60’ncı yıl dönümüne rast gelmesinin de altı çiziliyor.
GÖÇMEN KATILIMI İÇİN DESTEK VERİLECEK
Koaliyon ortakları, daha fazla temsil ve katılım için, “Çeşitlilik içinde Birlik” ilkesine sahip bir yeni bir vatandaşlığa kabul kanunu hazırlamayı vaat ediyor. Böylece göçmen toplumunun yönetime katılımını güçlendirilmesi hedefliyor. Bunun yanında ülke yönetiminde ve şirketlerde, bu yönde bir kültür değişikliği için somut destek önlemleri hazırlanması planlanıyor. Almanya’nın göçmen kökenlileri, “özgür demokratik temel düzenimizin önemli ortaklardır.” şeklinde tanımlanıyor.
CAZİBE MERKEZİ OLMAK İÇİN ÜNİVERSİTE KOLAYLIĞI
Almanya’ya iş ve bilim insanları gibi kaliteli göçmen çekebilmek, bu kişilerin potansiyelinden faydalanmak için başka ülkelerden insanların Almanya’da eğitim görmelerini veya mesleki eğitim almalarını kolaylaştırma vaadi yapılıyor.
KISA SÜREDE VATANDAŞLIK HAKKI
Bunlarla paralel olarak yeni ve modern bir vatandaşlık kanunu oluşturulması hedefleniyor. Bu çerçevede Alman vatandaşlığı alma sürecinin kolaylaştırılacağı vurgulanıyor.
Hâlen 8 yıl olan Almanya’da yaşama şartı süresi, 5 yıla indirilecek. Özel entegrasyon başarıları durumunda üç yıldan sonra da sınırsız oturum başvurusu da yapılabilecek. Bu şartlar arasında belirli derecede dil bilme, aralıksız belli iş alanlarında çalışma olması bekleniyor.
Serbest Görüş:
dAlmanya’da 2021’de asgari ücret ne kadar?
dAlmanya’da asgari ücret nasıl hesaplanıyor, kim ne kazanıyor?
dAsgari ücret 1.530 euro, Almanya’da her yıl 400 bin göçmene ihtiyaç var
ÇİFTE VATANDAŞLIK MÜJDESİ
Halen uygulamada olan Almanya’da doğan başka ülke vatandaşlarının 18 yaşında bir ülke vatandaşlığını seçme şartının kaldırılması ve çifte vatandaşlığın önünün açılması da yeni koalisyon hükümetinin vaatleri arasında. Bugüne kadar çifte vatandaşlık şartlarının çok sınırlı olması sebebiyle, Almanya’da yaşayan 3 milyon civarında Türkiye’den gelmiş göçmenin en az yarısının sadece Türk vatandaşlığı bulunuyor.
Serbest Görüş:
dAlmanya’da Şansölye Scholz dönemi: “Trafik ışığı” koalisyonu kuruldu
dAlmanya’da Yeşiller için ‘süper’ bakanlık; gözler 4 Aralık’ta
GURBETÇİLERE KOLAY VATANDAŞLIK İMKANI
Protokolde, “misafir işçiler” olarak adlandırılan “gurbetçiler” için de kolaylıklar vaat ediliyor. Hayatları boyunca Almanya’nın refahı için katkı veren bu grup için vatandaşlık başvurusunda gerekli olan dil yeterlilik seviyesi düşürülecek.
Ortaklar, “Entegrasyonları uzun yıllar boyunca desteklenmeyen ‘misafir işçi nesli’nin vatandaşlığa geçmelerini kolaylaştırmak istiyoruz.” diyor.
VATANDAŞLIĞA KABUL TÖRENİ YAPILACAK
Hükümet, vatandaşlık için gerekli dil yeterliliği ibrazı ve Alman yaşam koşullarına entegrasyon şartları için yeni ve kurallarla çerçevesi çizilmiş net kriterler koyacak. Aynı ABD’deki “Green Card” törenleri gibi, Almanya’da da vatandaşlığa kabul törenleri düzenlenecek.
Böylece vatandaşlık başvurularının daha cazip hâle gelmesi hedefleniyor.
HÜKÜMETİN GÖÇMENLER VE YABANCILARLA İLGİLİ YOL HARİTASI
SPD, Yeşiller ve FDP oluşan ve SPD’li Olaf Scholz’un başbakanlık görevini yürüteceği ‘Trafik Lambası’ koalisyonunun, 177 sayfalık planı özetle şöyle:
– Çifte Vatandaşlık geliyor
– Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak
– Katılım Yasası öngörülüyor
– Demokrasi Teşvik Yasası çıkarılacak
– Göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek
– NSU kurbanları için dokümantasyon merkezi oluşturulacak
– Müslümanların gençlik örgütleri desteklenecek
– Türkiye önemli bir partner olarak kalacak, ancak yeni fasıl açılmayacak ve kapanmayacak, AB-Türkiye Diyaloğu sürecek. Özellikle sivil toplum ve gençlik örgütleriyle iletişim geliştirilecek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***