Deneyimli gazeteci Fehmi Koru, AKP’nin ‘yeni ekonomi modeli’nin Nasreddin Hoca’nın “Evin önüne çalı ektim, koyunlar geçerken tüyleri ona takılacak, karım onları yıkayıp eğirecek ve ben de yün olarak satacağım, oradan elde edeceğim parayla sana borcumu ödeyeceğim” fıkrasını hatırlattığını yazdı.
Koru, ‘En sonunda iktidar sözcülerinden de yapılmakta olan uygulamanın ‘yeni bir ekonomik model’ ile ilgili olduğuna dair açıklamalar geldi. Galiba onlar da kendi uygulamalarının aslında bir model olduğunu benim gibi uzmanlardan öğrenmiş oldular… Aklıma bir başka Nasrettin Hoca fıkrası daha geliyor ama kimseyi rencide etmek istemem, bu yüzden onu pas geçiyorum.’ ifadelerini kullandı.
Fehmi Koru şunları yazdı:
Durum meğer hiç de göründüğü gibi değilmiş…
Hükümet ‘yeni bir ekonomik model’ uygulamasına geçmiş ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı o modelle ilintiliymiş…
‘Yeni ekonomik model’e göre, faiz indirimi ile dolar TL karşısında değer kazanacak, bunun zorlamasıyla gelirleri düşeceği, buna karşılık enflasyon yükseleceği için hemen her ürünün fiyatı artacağından halkın dar gelirli kesimleri bundan zarar görse de, bir vadede her şey yerli yerine oturacakmış…
Çinli işçilerin kazandığından daha az ücretle çalışacak ucuz işgücüne sahip bir ülke olacağız, bu sayede daha önce Çin’de üretmeyi tercih eden yabancılar, ucuz işgücü yanında ulaşımı da daha kolay Türkiye’ye yatırım yapacaklarmış…
İlk işittiğimde, Nasrettin Hoca’nın alacaklısına söylediği “Evin önüne çalı ektim, koyunlar geçerken tüyleri ona takılacak, karım onları yıkayıp eğirecek ve ben de yün olarak satacağım, oradan elde edeceğim parayla sana borcumu ödeyeceğim” sözlerini hatırlattı ama sonunda ben de hizaya geldim.
Hizaya geldim, çünkü uygulanmakta olan faiz politikasının altında bir akıl yatma ihtimali olduğunu, devlet adına konuşabilecek kişilerden önce, AK Parti’ye muhalif, kendileri için ‘mandacı’ sıfatı kullanılan ekonomi uzmanlarının ağzından işitmiştim.
…
En sonunda iktidar sözcülerinden de yapılmakta olan uygulamanın ‘yeni bir ekonomik model’ ile ilgili olduğuna dair açıklamalar geldi.
Galiba onlar da kendi uygulamalarının aslında bir model olduğunu benim gibi uzmanlardan öğrenmiş oldular.
Olsun.
Dedim ya, öğrenmenin yaşı yok. Kimden öğrenirsen öğren, yeter ki cahil kalma.
Yazının burasında aklıma bir başka Nasrettin Hoca fıkrası daha geliyor ama kimseyi rencide etmek istemem, bu yüzden onu pas geçiyorum.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***