Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın ihtilaflı sularında yürüttüğü sondaj faaliyetleri nedeniyle halihazırda uyguladığı yaptırımları 12 Kasım 2022’ye kadar uzatmaya karar verdiğini duyurdu.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, AB’nin Doğu Akdeniz’deki yetkisiz sondaj faaliyetlerinden sorumlu kişi veya kuruluşlara yönelik kısıtlayıcı tedbirler uygulayabileceği belirtildi. Bu önlemlerin, borsada işlem gören kişi ve kuruluşlar için varlıklarını dondurma ve borsaya kayıtlı kişiler için AB’ye seyahat yasağı içereceği, ayrıca AB vatandaşları, şirketleri ve kurumlarının bu kişi ve kuruluşlara fon sağlamalarının yasaklanacağı kaydedildi.
AB, Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara ilişkin Ekim 2019’da uzlaşmaya varmıştı. Bu çerçevede Şubat 2020’da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) iki yöneticisi yaptırım listesine alınmış (TPAO Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ferruh Akalın ile TPAO Arama Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Ali Coşkun Namoğlu), Kasım 2020’de ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü faaliyetler nedeniyle aşamalı yaptırım kararı almıştı.
Serbest Görüş:
dTürkiye’ye mesaj: Fransa Doğu Akdeniz’de savaş gemisi konuşlandırdı
dMavi Vatan, Doğu Akdeniz’de nasıl sulara gömüldü? | Dünya Hali
dUmarım Doğu Akdeniz’deki tüm fırsatlar heba olmadan bu iktidar değişir!
Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği münhasır ekonomik bölge (MEB) ile Kuzey Kıbrıs’ın hak iddia ettiği alanlar bazı bölgelerde çakışıyor. TPAO Kuzey Kıbrıs idaresinden aldığı ruhsatla adanın karasularında hidrokarbon arama çalışmaları yürütüyor. Öte yandan Türkiye ile Yunanistan arasında da deniz sınırlarına ilişkin anlaşmazlık bulunduğundan sık sık gerginlik yaşanıyor. En son geçen ay Türk savaş gemileri, Girit’in doğusunda Güney Kıbrıs adına faaliyet gösteren bir araştırma gemisini, Türk karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle bölge dışına çıkarmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***