Marketlerin tüketici aleyhine kartel oluşturduğu belirtildi. Soruşturmanın işaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki hayat pahalılığından sorumlu tuttuğu beş zincir market (Birleşik Mağazacılık AŞ/BİM, A101, Migros, Carrefoursa ve Şok) ile gıda dağıtım firması Savola’ya toplam 2,7 milyar lira ceza kesildi. En fazla cezayı 958 milyon 129 bin 194 lira ile Topbaş ailesine ait BİM ödeyecek.
Rekabet Kurumu’nun perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik soruşturması tamamlandı.
Soruşturma kapsamındaki aralarında kozmetik zincirlerinin de bulunduğu 23 şirkete ve Gıda Perakendecileri Derneği’ne ise idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı belirtildi
Bununla birlikte soruşturma tarafı tüm tedarikçiler ve perakendecilerin gerek kendi pazarlarındaki rakiplerine gerekse de dikey ilişkide bulunan tarafların birbirlerinin rakiplerine dair rekabete hassas bilgilerin değişiminde dikkate almaları gereken hususlarla ilgili olarak soruşturma taraflarına görüş yazısı gönderilmesine karar verildi.
“FİYATLARI TÜKETİCİ ALEYHİNE YÜKSELTTİLER”
Rekabet Kurumu’nun kararında idari para cezası verilen zincir marketlerin kendi aralarında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla fiyatların ve fiyat geçişlerinin koordinasyonunun sağlandığının tespit edildiği belirtildi.
Tespitler arasında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat geçiş tarihleri, dönemsel aktiviteler ve kampanyalar gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı; fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu fiyatların tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı yer aldı.
“TOPLA-DAĞIT ÖZELLİĞİ SERGİLEYEN KARTELE DÖNÜŞTÜLER”
Kararda rakip fiyatlarının yükselmemesi halinde ürün ve/veya bölge özelinde süratle hayata geçirilen fiyat indirimleri ve/veya tedarikçiye iade faturası kesmek gibi cezalandırma stratejileri yoluyla teşebbüsler arasındaki danışıklılığa uyumun sürekli olarak gözetildiği; böylelikle adı geçen teşebbüslerin satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti amacına sahip, topla-dağıt (hub and spoke) özelliği de sergileyen kartel niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla, anılan teşebbüslerin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri belirtildi.
HANGİ MARKETE NE KADAR CEZA KESİLDİ?
Marketlere kesilen ceza miktarları şöyle:
1. BİM Birleşik Mağazalar A.Ş: 958 milyon 129 bin 194 lira 39 kuruş
2. CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.: 142 milyon 469 bin 772 lira 7 kuruş
3. Migros Ticaret A.Ş.: 517 milyon 672 bin 762 lira 75 kuruş
4. Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.: 22 milyon 210 bin 998 lira 63 kuruş
5. Şok Marketler Ticaret A.Ş.: 384 milyon 369 bin 37 lira 15 kuruş
6. Yeni Mağazacılık A.Ş. (A101): 646 bin 582 bin 329 lira 39 kuruş
ERDOĞAN ZİNCİR MARKETLER İÇİN NE DEMİŞTİ?
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş fiyat iddiaları konusunda Ticaret Bakanlığı’nın “gerekli operasyonları yapacağını” belirtirken, “Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor. Bunların üzerine gideceğiz.” demişti.
Şok’un sahibi Murat Ülker, “Milletin aklıyla alay etmeyin. Fiyatları marketler mi artırıyor?” sözleri ile Erdoğan’a mukabelede bulunmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***