ANKARA – Üniversite öğrencilerinin taleplerini Meclis’e taşıyan HDP Grup Başkanvekilleri, öğrencilerin tüm temel ihtiyaçlarının sorumlular tarafından karşılanması istemiyle kanun teklifi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç üniversite öğrencilerinin barınma hakkının sağlanması konusunda öğrencilere gerekli desteklerin verilmesine dair Meclis’e kanun teklifi verdi.
KATILIMCI GENÇLİK POLİTİKALARI
Türkiye’de uzunca bir süredir devam eden ekonomik-sosyal krizin ve enflasyon rekorlarının yoksullaşmayı getirdiği, bunu da en derinden hisseden kesimin öğrenciler ve gençler olduğu vurgulanan teklifte, şu ifadelere yer verildi: “Gençler açısından kovid-19 pandemisi ile derinleşen yoksulluk, normalleşme sürecinin başlaması ve eğitim-öğretimde yüz yüze geçilmesi ile daha fazla açığa çıkmıştır. Geçim sorunu yaşayan, yoksullaşmayı en derinden hisseden ve geleceğini kazanmak isteyen üniversite öğrencilerinin eylemleri kısa süre içerisinde hem çok sayıda kente yayılmış hem de kamuoyundan büyük destek almıştır.”
Üniversite öğrencilerinin sorunlarının barınma ile sınırlı olmadığı, öğrenci sorunlarını çözmek için kapsamlı ve katılımcı gençlik politikalarına ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen teklifte, “Gençlere bütçeden daha fazla kaynak ayırmak, demokratik haklarına saygı duymak, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde davranmak bunlardan sadece birkaçıdır. Bu gerçeğe rağmen yüz yüze eğitim ve öğretime geçilmesi ile açığa çıkan barınma sorununu çözmek için siyaset kurumu ve TBMM derhal gerekli adımları atmalıdır” denildi.
‘TEMEL MASRAFLAR KARŞILANMALI’
Teklifte, Kamuya ait yurtların öğrencilere ücretsiz hizmet sağlamasının KYK’ye bağlı yurtlarda boş kontenjan kalmasının önüne geçilmesi, özel yurtlarda kalan öğrencilerin desteklenerek masraflarının karşılanması, kamu-özel yurtlarda barınma imkanı olmayan öğrencilerin kira, elektrik, su gibi temel barınma masraflarının ilgili valiliklerce sağlanması ve yapılan değişiklikle mevcut mevzuatta yer alan öğrencilerin barınma hakkını kısıtlayan hükümler kaldırılarak 2021-2022 yılı öğretim yılından başlanmak üzere kanunun derhal uygulamaya geçirilmesi gerektiği belirtildi.
Kanun teklifinde şu maddelere yer aldı:
“* Yükseköğretim kurumlarından herhangi birinde kayıtlı bulunan ve kamu kuruluşu niteliğindeki yurtlarda kalan öğrencilere, söz konusu barınma hizmeti ücretsiz olarak sağlanması, Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtların kontenjanları doldurulur ve beslenme ve benzeri hizmetler ücretsiz olarak sağlanır.
* Yükseköğretim kurumlarından herhangi birinde kayıtlı bulunan ve özel yurtlarda kalan öğrencilerin aylık her türlü yurt ödemeleri Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinden karşılanır. İlgili öğrencilerden herhangi bir ad altında başkaca ücret talep edilemez.
* Yükseköğretim kurumlardan herhangi birinde kayıtlı bulunan ve barınma sorunu yaşayan öğrencilerin her türlü barınma masrafı; ikametgah ve öğrenci belgesini ibraz etmeleri koşulu ile eğitim ve öğretime devam ettikleri yükseköğretim kurumunun bağlı bulunduğu il valiliği tarafından sağlanır.
* Kanunun yürürlüğe girmesini müteakip ilgili diğer mevzuattaki hükümler yürürlükten kaldırılır ve gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle yapılır.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***