ERSAN AY | TR724 HABER MERKEZİ
Dünya çapında çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlayan Birleşmiş Milletler kuruluşu UNICEF, Yemen’deki çatışmaların “utanç verici bir dönüm noktasına” ulaştığını ve çatışmaların başladığı 2015 yılından bu yana 10 bin çocuğun öldürüldüğünü ya da sakat bırakıldığını açıkladı.
UNICEF sözcüsü James Elder, Yemen’e yaptığı son ziyaretin ardından Cenevre’de açıklamalarda bulundu. Ziyareti sırasında bölgedeki öğretmen, doktor, hemşire gibi birçok görevli ve çocukla görüştüğünü, bu insanların da ülkeleri Yemen gibi çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi. Mart 2015’ten bu yana ülkedeki savaşın 10 binden fazla çocuğun ölümüne ya da sakat kalmasına sebep olduğunu ve bunun günde 4 çocuğun hayatını kaybetmesi ya da yaralanması anlamına geldiğini ifade etti. Açıklanan vaka sayısının sadece BM (Birleşmiş Milletler) tarafından doğrulanabilenleri içerdiğini, bunun yanı sıra kayıt altına alınmamış olan çok daha fazla sayıda çocuğun savaşta hayatını kaybettiğini vurguladı.
Dünyanın en kötü insani krizi
UNICEF sözcüsü Yemen’deki trajik durumu ‘dünyanın en kötü insani krizi’ olarak tanımladı ve 4 ciddi tehdide dikkat çekti: Uzun süredir devam edegelen şiddetli çatışmalar, ekonomik yıkım, temel hizmetlerin (sağlık, beslenme, su, güvenlik, eğitim vb.) sağlanamaması, BM’nin fınansal anlamda kritik ölçüde yetersiz olan müdahelesi. UNICEF’e göre Yemen’de her 5 çocuktan 4’ü insani yardıma muhtaç, 400 bin çocuk şiddetli akut yetersiz beslenme rahatsızlığı ile karşı karşıya, öğretmenlerin çoğunluğu uzun süredir düzenli maaş alamazken 2 milyondan fazla çocuk okula gidemiyor, yaklaşık 4 milyon çocuğun daha eğitimden uzak kalma riski bulunuyor. 1,7 milyon çocuk savaş nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş durumda, yarısından fazlası çocuk olmak üzere 15 milyon insan suya, sanitasyona veya hijyene erişemiyor.
Yemen’deki bu insani krizin sona erdirilebilmesi için savaşın sona ermesinin yanı sıra çok ciddi anlamda finansmana ihtiyaç duyulduğunu belirten UNICEF sözcüsü James Elder, şu an için yapılan yardımın çok yetersiz olmasından yakındı. UNICEF’in Yemen’deki çalışmalarını 2022’nin ortalarına kadar sürdürmek için acilen 235 milyon ABD dolarından fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Mevcut uluslararası yardımın artırılmadığı takdirde UNICEF’in savunmasız çocuklara yönelik hayati yardımını azaltmak zorunda kalacağına ve bu krizde hiçbir sorumluluğu olmayan daha fazla çocuğun hayatını kaybedeceğine dikkat çekti.
Savaşın başlamasından bu yana Yemen’de GSYH’nin (gayri safi yurtiçi hasıla) yüzde 40 oranında düştüğünü belirten Elder “çocuklar açlıktan ölüyorlar çünkü yetişkinler en büyük kaybedenlerin çocuklar olduğu bir savaşı sürdürüyorlar” dedi. Yemen’in dünyada çocuk olmak için en zor yer olduğunu ve ülkedeki durumun çocuklar için inanılmaz bir şekilde daha da kötüye gittiğinin altını çizdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***