“Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması” çerçevesinde Türk makamları Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya gibi Türkiye kökenli nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, bilgi paylaşıma başladı. Türk makamları, ilgili ülkelerde yaşayan ancak, Türkiye’de mevduat, yatırım hesapları veya sigorta poliçeleri olanların 2019 ve 2020 yıllarında sağladıkları gelir ve kazançları Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya’daki yetkili dairelere iletmeye başladı.
DW Türkçe’den Elmas Topcu’nun haberine göre; Türkiye, 2018 yılında biilgi paylaşımı taahhüdü vermesine rağmen bilgi paylaşımına başlamamış olması ilgili ülkeler tarafından, “gelir ve varlıklarının ortaya çıkmasını engelleme çabası” olarak nitelendiriyordu.
Almanya’da mali müşavirlik yapan uluslararası vergi hukuku uzmanı Cevdet Koçaş yaşananları, otomatik bilgi paylaşımı ile Almanya’da yaşayan, ama Türkiye’deki gelirlerini bildirmeyenler ile Türkiye’de ikamet edip Almanya’dan sağladıkları gelir ve kazançları tamamen bildirmemiş olan herkes sorun yaşayacağını aktardı.
VERGİ KAÇIRMANIN CEZASI: PARA CEZASI YA DA 5 YILA KADAR HAPİS
Almanya yasalarına göre; kasten vergi kaçakçılığı yapıldığının tespit edilmesi durumunda davalı vergi mükellefine para cezası ya da beş yıla kadar hapis cezası, ağır suç teşkil eden vakalarda ise hapis cezası altı aydan on yıla kadar hapis cezası olarak öngörülüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***