Küresel piyasalarda yeni haftanın ilk işlem gününde dolardaki düşüş teması öne çıktı. Bloomberg dolar endeksi yüzde 0,1 düşüş kaydederken, birçok gelişmekte olan ülke para birimi de dolara karşı yükseliş gösterdi.
Dolar haftaya birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimine karşı değer kaybıyla başlarken hisse senetleri ve tahvil fiyatları hafif hareketlerle haftayı açıyor.
Bloomberg’in haberine göre Türk Lirası ve Endonezya rupisi dışında gelişen ülke para birimleri dolara karşı yükselişte.
Diplomatik gerilimin etkisiyle dolar 9,80’nin altında dalgalı: İş dünyası kurda öngörülebilirlik istiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 büyükelçiye yönelik söylemleri sonrası dolar/TL kuru dün gece saatlerinde 9,85 saatlerinde rekor tazelerken sabah saatlerinde 9,80’nin altında işlem görüyor.
Öte yandan, ABD’nin enflasyonda kontrolü yitirdiğine dair eleştirileri reddeden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a göre yüksek fiyat artışları 2022’nin ilk yarısında da devam edecek. Yellen arz sıkıntıları, sıkı işgücü piyasası ve pandemi kaynaklı diğer faktörlerle yükseliş kaydeden enflasyonun 2022’nin ikinci yarısında yumuşayacağını, mevcut durumun “geçici” bir zorluk olduğunu belirtti.
Bu ay içinde eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, ABD’nin enflasyonda kontrolü yitirdiği eleştirisini yapmıştı. Piyasalardaki enflasyon beklentilerini yansıtan fiyatlamalar da enflasyonun bir süre daha ana tema olacağına işaret ediyor.
Enflasyon korumalı ile geleneksel devlet tahvilleri arasındaki farkı ölçen ve piyasanın enflasyon beklentisini yansıtan başa baş faizi 10 yıllıkta 2005 zirvesinden sadece 15 baz puan aşağıda seyrediyor.
Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell Fed’in birçok farklı sonuca hazırlıklı bir konumda olduğunu belirterek varlık alım azaltımına yakında başlanacağını, buna karşılık faiz artışında sabırlı olacaklarını söylemişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***