Taliban yönetimi Afganistan’da kurduğu geçici hükümet için 38 göreve yeni atama yaptı. Vekaleten yapılan atamalarda hiç kadın yer almıyor. Ayrıca yeni yönetimde azınlıkların yeterince temsil edilmediği eleştirileri yapılıyor.
Atamaların yalnızca erkeklerden ve Taliban’ın çevresinden isimlerden oluşması grubun kadın ve azınlıklara yönelik muamele konusunda uluslararası toplum tarafından tanınma koşullarını dikkate almaya niyeti olmadığının bir işareti olarak görülüyor.
Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından açıklanan yeni atamalarda başbakanın siyasi yardımcısı ve Afgan Kızılayı’nın başkan vekili de bulunuyor. Diğer görevlerin çoğu Kabil, Helmand, Herat ve Kandahar’da ordu ve savunma bakanlığı mensuplarına ait. Atamaların tamamı yine Taliban’ın yakın çevresinden isimlerden oluşuyor.
Atamaların geçici hükümet için yapıldığını belirten Mücahid, bir seçim olup olmayacağına ilişkin açıklamada bulunmadı.
Sözcünün eylül ayındaki bir açıklamasında kabineye ileride kadınların da eklenmesi olasılığından bahsetmiş ancak ayrıntı vermemişti.
Yeni atamalarda da kadınları ve azınlık grupların bulunmamaması bu vaadin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda soru işareti yarattı.
Taliban ekonomik çöküşün eşiğindeki ülkelede büyüyen kuraklık sorunu ve IŞİD tehdidiyle mücadele için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyuyor.
Silahlı grubun ülkede kontrolü ele geçirişinden bu yana Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ödemeleri durdurmuştu. Amerika Birleşik Devletleri de Afgan Merkez Bankası’nın ülkesindeki hesaplarında bulunan milyarlarca dolarlık varlığı dondurmuştu.
Dünya Bankası raporuna göre, yabancı yardımlar Afganistan’daki kamu harcamalarının yüzde 75’ini oluşturuyor. Bu fonlar olmadan Taliban’ın kamu sektöründe maaşları ödemez hale geleceği, bunun da ekonomik krizi derinleştireceği belirtiliyor.
Uluslararası toplum Taliban’ın kadın ve azınlıklara yönelik muamelesini tanıma koşulu olarak öne sürmüştü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***