Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta gerçekleştirdiği 2 puanlık faiz indiriminin ardından kamu bankaları da kredi faizlerinde indirime gitti. Üç kamu bankası ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerine dokunmazken; konut ve ticari kredi faiz oranlarında indirime gitti.
Haftasonu Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar kamunun faiz indirim hazırlığında olduğunu duyurmuştu. Ancak Halkbank dün sabah yaptığı açıklamada haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek önce bu haberi yalanladı. Kısa bir süre sonra ise üç kamu bankasının yaptığı ortak açıklamada kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 2 puana kadar değişen oranlarda indirime gidildiği duyuruldu.
Kamu bankaları kredi faizlerini indirdi
Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirim yapıldı.
HABER ÖNCE YALANLANDI, SONRA ORTAK AÇIKLAMA GELDİ
Haberin önce kesin bir dille yalanlanması, ardından ise gelen ortak açıklama ile yeni faiz oranlarının bildirilmesi ekonomistlerde indirimin talimatla gerçekleştirildiği izlenimini yarattı. Hedefte konut kredilerinin olması da AKP çevresinde kümelenen inşaat şirketlerinin ekonomik sıkıntılarla bozulan işlerini kolaylaştırmak amaçlı olduğu yorumlarına neden oldu.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, iktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, faiz indirimlerinin talimatla geldiğinin çok açık olduğunu ifade ederek, “Merkez Bankası’nı faiz indirimine zorlayan mekanizma kamu için de çalışıyor gibi görünüyor. Yöneticileri de bizim gibi kenardan izliyorlar” dedi.
MÜTEAHHİTLERİ YÜZDÜRMEK İÇİN VATANDAŞ CEBİNDEN ZARAR YAZIYOR
10 yıllık Hazine tahvil faizinin yüzde 20.52’ye dayandığına işaret eden iktisatçı akademisyen Prof. Dr Hayri Kozanoğlu ise, “Kamu yıllık yüzde 15.5’tan konut kredisi veriyor. Devlet yüzde 20.5’tan borçlanıp, bunun yüzde 5 altı faizle kredi dağıtıyor. Müteahhitleri yüzdürmek için sade vatandaşın cebinden zarar yazıyor” yorumunu yaptı.
Konut kredisi faiz oranlarında 1 milyon TL ve altı tutarlarda aylık yüzde 1.29 (yıllık yüzde 15.4); 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1.34 (yıllık yüzde 16) faiz oranları uygulanmaya başlandı. Kurumsal kredi olarak adlandırılan ticari kredilerde ise 1 puan indirime gidilerek ortalama yıllık faiz yüzde 17.50’den yüzde 16.50’ye çekildi.
Erdal Sağlam: Kamu bankalarındaki zararı yine halk ödeyecek
Cumhuriyet yazarı Sağlam, ‘Geçen yıl verilen ucuz konut kredileri ve KGF’lerin bir kısmıyla lüks otomobiller alındığını, bunların faturasının halka çıktığını biliyoruz, aynısı olacak’ dedi.
VATANDAŞ İÇİN İNDİRİM YOK, İNŞAATÇIYA SERVET TRANSFERİ
Örneğin 1 milyon TL tutarında konut kredisi aylık yüzde 1.29, yıllık yüzde 15.48 faizle 120 ay vadede aylık 16 bin 428 TL taksitlerle geri ödenebiliyor.
Konut faizindeki bu indirimin ortalama bir vatandaşa faydasının olamayacağını, birikimi olan ve düşük faizi fırsat bilip ikinci, üçüncü hatta belki de dördüncü konutunu satın alacak olan servet sahiplerinin fayda sağlayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ayda 16 bin lira kredi ödeyebilecek gelire sahip olanlara faiz indirimi geliyorsa bunun açıkça servet transferi anlamına geldiğini söyledi. 2 bin 825 lira aylığı ile asgari ücretlinin hedeflenmediğinin açık olduğunu kaydeden Karatepe, “Kimlerin faydalanacağı belli, inşaat sektörü” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***