ANKARA – Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi, Dışişleri Komisyonu’nda oybirliğiyle kabul edildi.
Paris İklim Anlaşması muhalefet milletvekillerinin talebiyle tali komisyon olan TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşüldü. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmaması durumunda ekonomisinin büyük zarar göreceğini kaydetti. Türkiye’nin “gelişmekte olan ülke” olduğu beyanıyla anlaşmaya taraf olma gerekçesini açıklayan Birpınar, Rusya ve Polonya’nın da anlaşmaya taraf olurken “ekonomilerine zarar gelmemesi kaydıyla anlaşmayı uygulayacaklarını” beyan ettiklerini, Türkiye’nin de buna benzer bir beyanda bulunduğunu belirtti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın New York’ta BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylayacağını duyurmasının ardından anlaşmanın onaylanmasına dair yasa teklifi, yeni yasama yılının açıldığı 1 Ekim’de TBMM’ye sunulmuştu.
Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi dün ilk olarak muhalefet milletvekillerinin talebiyle tali komisyon olan TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşüldü.
Meclis Çevre Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından teklifin esas komisyon olan Meclis Dışişleri Komisyonu’na sunulması, oybirliğiyle kabul edildi. Dışişleri Komisyonu’nda görüşülen teklif oybirliğiyle kabul edildi.
Böylece Türkiye, 2016’da imzaladığı Paris İklim Anlaşması’na Glasgow’da bu ay sonunda başlayacak 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı öncesi resmen taraf olacak. Paris Anlaşması bugün Genel Kurul’da yapılacak görüşmeler ardından kabul edilmesi bekleniyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***