DİYARBAKIR – Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için başlattıkları imza kampanyasının devam ettiğini belirten Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, herkesi diline sahip çıkmaya davet etti.
Kürt Dil ve Kültür Ağı, Kürt Dil Platformu ve çok sayıda siyasi partinin içerisinde yer aldığı 21 Şubat Komisyonu tarafından Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle 22 Şubat’ta başlatılan imza kampanyası devam ediyor. İlginin yoğun olduğu kampanya, 21 Şubat 2022’de son bulacak.
AMAÇ DUYARLILIĞI OLUŞTURMAK
Siyasi partiler öncülüğünde “Kürtçe dili resmi bir dil olsun, Kürtçe dili eğitim dili olsun” başlığıyla online imza kampanyası başlattıklarını söyleyen Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, daha önce birçok defa Kürtçenin resmi ve eğitim dili olmasını talep ettiklerini belirtti. Bu talebin bütün Kürtlerin talebi olduğunu, sadece bir şahsiyete, parti ve guruba ait olmadığını dile getiren Cizîrî, “Bu yüzden imza kampanyası başlattık. Online imzanın yanı sıra platform üyemiz, siyasi partiler, herkes kendi tarafından imza çalışması yürütecek. Böylelikle biz bu yılı Kürtçe dil yılı olarak ilan ettik. Kürtçe diline daha çok önem vereceğiz. Dil için parlamentoda öneriler verilecek, Kürtçe konuşulacak. Toplantılarımızı Kürtçe yapacağız. Kürtçe konuşmayı teşvik edeceğiz. Biz bu duyarlılığı oluşturmak istedik. Taleplerimiz çok doğal ve normal taleplerdir. Dilimiz resmi kurumlarda, dairelerde derneklerde, hastanelerde, okullarda, devlet kurumlarında ve her alanda konuşulsun. Bu çerçevede imza kampanyasını başlattık” dedi.
ÇALIŞMALAR ENGELLENİYOR
Cizîrî, sadece Türkiye’de değil Avrupa’da yaşayan milyonlarca Kürdün de Kürtçe dil kampanyasına destek vermesi gerektiğini ifade etti. Şuana kadar ne kadar imza toplandığına dair ellerine net bir verinin gelmediğinin altını çizen Cizîrî, “Siyasi parti ve kurumlar kendi aralarında kampanya kapsamında imzaları topluyor. Bu aydan sonra ne yaptık, eksiklilerimiz nelerdir diye bir araya geleceğiz. Bilindiği üzere gündem sürekli değişiyor. Bu da çalışmalarımıza engel oluyor. Pandemi bunların başında geliyor. Halkla bir araya gelemiyoruz. Stantlar açmak istedik fakat pandemi ve engellemelerle karşılaşıyoruz. Bu durumdan kaynaklı çalışmalarımız biraz sekteye uğratıldı. Kürtçe dil sorunun kriminalize edilmesini ve suç unsuru olarak yansıtılmasını istemiyoruz” diye konuştu.
‘KÜRTÇEYE SAHİP ÇIKIN’
İmza kampanyası sonlandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı, parlamento ve dille ilgilenen yetkililerle görüşme sağlayacaklarını söyleyen Cizîrî, son olarak şunları söyledi: “Türkiye’de Kürtçe dil sorununu resmiyete kavuşana kadar çalışacağız. Türkiye’de olmazsa Avrupa’ya, BM, Avrupa Konseyi, AHİM’e kadar gideceğiz. Umut ediyoruz ki bir yerlere gitmeden de Kürt dilinin resmiyete kavuşmasını sağlarız. Yıllardır Kürtler dillerinin resmiyete kavuşması için mücadele ediyor. Kürt olarak yaşamak istiyoruz. Bu çalışma sadece birkaç aylık değil, bu çalışmayı süreklileştireceğiz. Bu mücadelemiz başarıya da ulaşacağını biliyoruz. Herkes Kürtçe diline sahip çıkmalı. 21 Şubat 2022 yılında bu kampanyayı sonlandıracağız ve neticelerini de paylaşacağız”
MA / Ayşe Sürme
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***