Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede üçüncü dünya ülkeleri ile aynı lige düştü. Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu gri listeye aldı.
İzlemeye alınan ülkelerin sayısının artırıldığını belirten FATF Başkanı Marcus Pleyer, Pandora Belgeleri’nde de kara para aklamaya ilişkin bilgilerin yer aldığı, bununla sıkı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Yapılan incelemelerde Botswana ve Mauritis listeden çıkarıldı. Ürdün, Mali ve Türkiye ise gri listeye alındı. Türkiye, Kamboçya, Yemen ve Fas gibi ülkelerle aynı ligde yer alacak.
Söz konusu karar sebebiyle Avrupa Birliği (AB) de Türkiye’yi kendi kara para aklamayla mücadele listesine alabilir. Listede de AB üyesi olmamakla birlikte birliğin finansal sistemine tehdit oluşturabilecek ülkeler yer alıyor.
YILIK KAYIP 23 MİLYAR DOLARI BULABİLİR
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) mayıs ayında yayınladığı bir rapora göre Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınan ülkelere sıcak para girişinde milli gelirin (GSYİH) yüzde 3’üne denk gelen miktarda azalma meydana gelebiliyor. Türkiye için yıllık 23 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor.
Türkiye’ye 2019 yılının aralık ayında uyarı verilmiş ve bunun üzerine Ankara geçtiğimiz yılın aralık ayında bu endişeleri gidereceğini belirttiği yeni bir kanun hayata geçirmişti.
Serbest Görüş:
dNurettin Canikli niye suskun?
dKara para muhtırası: Türkiye gri listeye alınabilir, “yabancı” ürkecek
dPeru’da Derince Limanı’na gönderilmek üzere 98 milyon dolar değerinde kokain yakalandı
Fakat bu kanun muhalefet ve sivil toplum örgütleri tarafından kara parayla mücadele yerine kâr amacı gütmeyen kuruluşları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
MALİ EYLEM GÖREV GÜCÜ VE GRİ LİSTE NEDİR?
Hükûmetler arası bir organizasyon olan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force/FATF), “kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmakla görevli.
FATF, söz konusu standartlarla uyumlu kanuni ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında kuruldu.
Paris’teki Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyetlerini yürüten FAFT, bağımsız bir statüye sahip.
FATF’nin gri listesinde Arnavutluk, Bahamalar, Babardos, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve gibi ülkeler bulunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***