İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, İran üzerinden insan ve uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı yolundaki iddiaların doğru olmadığını öne sürdü. Büyükelçi, “Bu konuda Türkiye’nin bize ilettiği şikayet de yok. Siz niçin şikayetçi oldunuz?” dedi. Büyükelçi Farazmand, günde 700 civarında aracın çıkış yaptığını hatırlattı, bunların arasında gözden kaçanlar olabileceğini söyledi. Büyükelçi, Türkiye tarafında olduğu gibi ülkelerinde de sınırlardan kaçak geçişlere karşı duyarlı olduklarını belirtti.
Farazman’ı Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada, Türkiye ve İran’ın kendi ulusal paralarını kullanarak yabancı dövizlere ihtiyaç duymadan ikili sistemler çerçevesinde birbirleriyle ticaret yapabileceğine işaret ederek, “İran ve Türkiye birbirlerinin ekonomik ihtiyaçlarını tamamlayabilir.” ifadesini kullandı.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET DÜŞTÜ
Farazmand, iki ülke arasındaki ticarette 30 milyar dolarlık hedef ve bunun son yıllarda gerçekleştirilememesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu hedef gerçekçi bir hedeftir, biz bu hedefe yaklaştık. Yaklaşık 10 yıl önce iki ülke arasındaki ticaret 20 milyar dolara yükselmişti ve bu rakam son 5-6 yılda ortalama 10-11 milyar dolara kadar indi.” Bu rakam 2019 yılında başta pandemik koşulları olmak üzere, iki ülkenin elinde olmayan nedenlerden dolayı çok ciddi azalma göstermiştir.
Serbest Görüş:
PETROL İTHALATI DURDU
İran’ın Ankara büyükelçisi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin azalmasında, özel bir şirket olan Türkiye Petrol Rafinerileri Şirketinin (TÜPRAŞ) İran’dan petrol alımına son vermesi etkili olduğunu belirterek, şirketin geçmiş yıllarda İran’dan günde ortalama 60.000 ila 200.000 varil petrol ithal ettiğini, Mayıs 2019’dan itibaren İran’dan petrol ithalatını durdurduğunu belirtti. Petrol alımlarının kesilmesinin iki ülke arasındaki ticaretin azaltılmasında en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Farazmand, son iki yılda koronanın patlak vermesiyle birlikte iki ülke arasındaki ticaret sürecinde de ciddi şekilde zedelenme olduğunu buna paralel olarak iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasında da yenilenme ihtiyacı duyulmasından dolayı da ticaret hacminin azaldığını söyledi.
GAZ AKIŞI MAKSİMUM SEVİYEDE
Farazmand, İran doğalgazını Türkiye’ye satma alanında ve şiddetli kış şartlarında İran gazının Türkiye’ye ihracatı sürecinde olası bir sorun olup olamayacağı sorusuna karşın, “Bildiğim kadarıyla son 5-6 yılda İran gazının Türkiye’ye ihracat sürecinde herhangi bir azalma olmadı. 2019 yılında Türkiye topraklarında Doğubayazit yakınlarında boru hattındaki patlamada tamirat 3 ay sürdü ve bu süre içinde de İran gaz ihracatına hazır olduğunu bildirdi ve tamirat sonrası da gaz akışı başladı. Şu anda mevcut boru hattının maksimum kapasitesini kullanıyoruz” ifadesini kullandı.
SINIR GÜVENLİĞİ KONUSUNDA PROTOKOL İMZALADIK
Farazman, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son İran ziyareti ve İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelere ilişkin olarak da, “İki dost ve komşu ülke olan İran ve Türkiye arasında en üst düzeyde görüşülebilecek tüm konular mümkün olan en iyi şekilde konuşulmaktadır. Örneğin iki ülke sınır sorunları, sınır güvenliği, sorunsuz sınır geçişleri, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla mücadele ve terörle mücadele konularını görüşmektedir, taraflar ayrıca çevre ve sınır akarsuları ile kolluk kuvvetleri ve polis teşkilatları arasında da görüşmelerde bulunmaktadır ve son ziyarette de bu konular gündeme geldi ve taraflar arasında bir protokol imzalandı‘’ dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***