Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) metro projeleri için bankada bulunan milyonlarca lirasına haciz işlemi uygulatan Met-Gün İnşaat’a milyonlarca liralık devasa bir ihale daha verildi. Met-Gün İnşaat’ın da içerisinde yer aldığı iş ortaklığına, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın TEM bağlantı yolu tünelinin güçlendirilmesi ihalesi verildi.
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 18 Ağustos tarihinde İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı için bir ihale düzenledi. 26 Ekim tarihinde açıklanan ihale sonucuna göre de “Sabiha Gökçen Havalimanı Tem Bağlantı Yolu Tünelinin Güçlendirilmesi ve İlave İmalatlar” adı altında düzenlenen ihale tam 779 milyon 499 bin TL’ye Met-Gün İnşaat ve İspa İnşaat iş ortaklığına verildi.
Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi uzun yıllardır ‘işi istediğin firmaya verme’ maddesi olarak da yorumlanıyor.
12 YILDA 22 İHALE
Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Halis Sezer’in yönetim kurulu başkanı olduğu Met – Gün İnşaat Şirketi 2010 ile 2021 yıllarını kapsayan 12 yılda kamudan tam 7 milyar 662 milyon TL değerinde 22 ayrı ihale aldı. Şirketin ihale aldığı kurumların başında İBB gelirken, AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerden de milyonlarca liralık ihaleler aldığı biliniyor. Ayrıca şirket, 12 yılda aldığı toplam 22 ihalenin 15’ini AKP döneminde İBB’den aldı.
METRO PARASINI HACİZ ETTİRMİŞTİ
Met-Gün İnşaat, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında da gündemdeydi. Şirket, Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesinin ardından AKP döneminden kalan asfalt alacağı için belediyenin bankadaki “haczedilemez” hesaplarındaki 565 milyon lirasını haciz yolu ile aldı. Üstelik bu para, İBB’nin metro projeleri için aldığı yurtdışı kredisiydi ve kanuna göre, belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri haczedilemiyor. Parasına el konulan İBB ise şirketle mahkemelik olduğunu açıklamıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***