İş hayatına 1970 yılında Türk Philips’te muhasebe elemanı olarak başlayan Fethi Hinginar, halihazırda inşaat sektörünün önde gelen Alman firmalarından Ytong’un Türkiye’de faaliyet gösteren Ytong Türkiye şirketinde yönetim kurulu başkanlığı görevini ifa ediyor.
1977’de Hollandalı genel müdürlerin değişmesi üzerine Philips’ten ayrılma kararı verdiğini aktaran Hinginar istifa kararı aldığı andan itibaren hiç ummadığı kadar sevgi ve dayanışma ile karşı karşıya geldiğini söyledi.
“Büyük bir kimya tesisi yatırımı yapacak olan bir şirketten teklif aldım ve ayrılma kararımı şirkete bildirdim. Çalışma arkadaşlarımın çoğu benim ayrılmamam için ısrar ettiler ancak ben kararlıydım.” diyen Hinginar, “Sonunda ayrılacağım günün akşamı şirkette benim için bir veda toplantısı düzenlendi. Hollandalı genel müdür yardımcımız ve birçok müdür arkadaşımın katıldığı toplantıda bana hitaben yazılmış bir mektup verildi.” dedi.
“İŞ DEĞİŞTİRMEK SADECE UNVAN VE MADDİ AÇIDAN İYİ OLABİLİR”
Mektupta şirketteki çalışanların kendisini ne kadar sevdiklerine dair samimi satırlar yer aldığını ifade eden Hinginar, “İş değiştirmenin sadece unvan ve maddi açıdan iyi olabileceği, bu kadar sevildiğim bir ortamdan ayrılmamam gerektiği yazılıydı. Hemen tüm şirket çalışanları tarafından imzalanmıştı. Ben de gözyaşları ve alkışlar arasında istifamı geri aldım. Bu hayatımda unutamadığım anıların başında gelir.” diye konuştu.
Hinginar, işçileri mağdur etmemek adına yasağa rağmen toplu sözleşme imzaladıkları için 12 Eylül 1980
Askeri Darbesi’nin hemen akabinde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’na ifade vermeye de gitmiş.
GENEL MÜDÜR İKEN SIKIYÖNETİM KOMUTANLIĞI’NA NİÇİN GİTTİ?
Hinginar o günleri şöyle özetledi: “1980 yılı eylül ayında şirketimizde greve gidilmişti. İşçilerimiz işlerine ve şirkete çok bağlı olmalarına rağmen ortamın karışıklığı sebebiyle çözüm üretmekte zorlanıyorduk. İşveren sendikamız ve işçi sendikamızla grevi çözmek için büyük uğraş verdik.
Nihayet 11 Eylül günü görüşmeler olumlu sonuçlandı. Grevi bitirmek ve toplu sözleşmeyi imzalamak üzere ayrıldık. Ertesi sabah ihtilal oldu, sokağa çıkma yasağının yanı sıra her türlü grev, lokavt, toplu sözleşme vs. hemen her şey yasaklandı.
Serbest Görüş:
dKulisleri hareketlendiren iddia: Ülker’in en büyük rakibi ETİ satılacak
dBİM’den dengeleri değiştirecek hamle
dAli Koç’tan Aziz Yıldırım’a: O sözlerin hesabını vereceksiniz
Daha sonra biz yönetim olarak işçilerimizin mağdur olmaması için toplu sözleşmeyi imzalamaya karar verdik. Bir ay kadar sonra Sıkıyönetim Komutanlığı’ndan beni çağırdılar ve hakkımızda ‘yasağa rağmen toplu sözleşme imzaladığımız için’ soruşturma açıldığını bildirdiler.
Büyük bir endişe ve heyecanla Haydarpaşa kışlasındaki karargâh komutanlığına gittim. Beni karşılayan kurmay başkanına durumu izah edince kanunsuz bir iş yapmadığımızı anladılar ve soruşturma kapandı. Toplu sözleşmeyi imzalayarak işçimize sahip çıkmamız, işçi işveren ilişkileri açısından karşılıklı güven ve sevgi ortamının oluşmasına büyük katkı yapmıştır.”
“HAYATIMIN BOYUNCA UNUTAMAYACAĞIM KADAR AĞIR BİR DERS OLDU”
Hinginar’ın Dünya gazetesinden Doğan Selçuk Öztürk’ün sorularını verdiği cevaplardan satır başları:
“1990’lı yıllarda Kayseri’de çok büyük bir inşaat projesinin müteahhidi olan büyük bir firma bizi ve rakibimizi ciddi şekilde pazarlığa soktu. Sonunda siparişi bize vermeye karar verdiklerini belirtip sözleşme imzaladılar. Siparişi aldığımız için sevindik ve malzeme sevkine başladık.
Birkaç ay sonra müteahhit firmanın aynı işler için rakip firma ile de gizlice anlaştığını ve her ikimize de büyük miktarda borçlandığını öğrendik. Firma daha sonra iflas etti. Biz de rakip firma da ciddi şekilde para kaybettik. Bu bana da ağır bir ders olmuştu.
Türkiye’de 6 Ytong fabrikası var. Bunların beşinin tüm yönetimi Türk Ytong’da. Bir de Gaziantep’te Ytong fabrikası var. Orada da Sanko ile ortaklığımız var. İlk fabrikamız temeli 1963’te atılan ve 1965’te üretime başlayan Pendik fabrikası.
Pendik fabrikasını 2018’de kapatıp onun yerine Dilovası’nda yeni bir fabrika kurduk. Pendik’ten sonraki ikinci fabrikamızı 1993’te Gebze’de kurduk.
HEM HAM MADDEYE HEM DE PAZARA YAKIN OL
Bir başka yatırımcı kuruluş Gebze’de bir fabrika kurmuştu. Kapasitesi küçüktü ve Ytong teknolojisi değildi. İşletemeyip üretimi durdurdular. Biz o fabrikayı devralıp Ytong üretir hale getirdik. 2004’te üretimini durduğumuz bu fabrikayı Ukraynalı bir yabancı kuruluşa sattık.
Tabii ki pazar konumlarına göre yer seçimi çok önemli. İki ana kriter var burada. Birisi hammaddeye yakın olması lazım. İkincisi de pazara erişimin kolay olması lazım.
Gebze’den sonra Trakya Saray’da 1996’da fabrika kurduk. Bu arada hem Gaziantep hem Antalya ile ilgili araştırmalarımız vardı. Gaziantep’te Konukoğlu ailesiyle ortak fabrikayı 1998’de kurduk. Aynı yıl Antalya’da da bir fabrika kurduk.
Serbest Görüş:
dÜlker’e niyet, SÖRMAŞ’a kısmet
dZincir marketlere ceza yağdı, ilk sırada BİM var
dOrtağı, Murat Ülker’i “sırtından hançerlemeye” kalkmış
Antalya’da o dönem bayimiz olan Mustafa Kıvrak ile Portekiz’deki Ytong fabrikasını satın alarak onu demonte edip getirip Antalya’ya kurduk. 2008’de Bilecik fabrikamızı açtık. Sonra Çatalca fabrikası (2015) ile Dilovası fabrikası (2019) bugün dünyadaki teknolojisi en yüksek fabrikalar oldu. Bu şekilde dünyada Ytong üreten ülkeler arasında Almanya’dan sonra ikinci büyük ülke olduk.”
FETHİ HİNGİNAR KİMDİR?
1946 yılında İstanbul’da doğdu. Sultanahmet Ticaret Lisesi ve sonrasında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden 1968 yılında mezun oldu. 1970-1979 yılları arasında Türk Philips’te görev yaptı.
1979 yılından beri Türk Ytong Sanayi A.Ş.’de muhtelif kademelerde ve halen yönetim
kurulu başkanı olarak görev yapıyor. 1993 yılında Milli Prodüktivite Merkezi tarafından “Yılın İşadamı” seçilmişti. 1997 yılında Genç Yönetici ve İşadamları Derneği “GYİAD” tarafından “Türkiye’nin En İyi 50
Yöneticisi” arasında yer almıştı.
2015-2017 yılları arasında Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayi Derneği’nde (İMSAD) yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***