Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki pazar ve marketlerden derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının Ekim-2021 sonuçları açıklandı.
Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulması amaçlanıyor.
Temel gıda fiyatları ocak ayında yüzde 3,6, şubatta yüzde 2,8, martta yüzde 2,5, nisanda yüzde 2,3, mayısta yüzde 1,8, haziranda yüzde 1,1, temmuzda yüzde 4,2, ağustosta yüzde 3,5, eylülde ise yüzde 2,1 artmıştı. Gıda fiyatları ekimde yüzde 7 arttı.
EKMEK VE UN FİYATLARINA YÜZDE 4,4 ZAM
Ekimde gıda fiyatlarındaki artışta ekmek, süt ve süt ürünleri, sebze ve şeker gibi ürünlerdeki fiyat artışları belirleyici oldu. Ekmek, un, bulgur fiyatları ekimde bir önceki aya göre yüzde 4,4 oranında artış kaydetti.
Et ve balık grubu fiyatlarında tavuk eti fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 1,6 azalış yaşanan ekimde süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 4,3 oranında arttı. Yağ fiyatları yüzde 0,3 oranında azaldı.
Serbest Görüş:
dÖmer Koç sessizliğini bozdu: Enflasyon fevkalade üzüyor
d“Mini mini zamlar, aile bütçesinde koca koca gedikler açıyor”
dMotorin ve benzinden sonra LPG’ye gece yarısı 22 kuruş zam
Meyve fiyatlarının yüzde 2,8 oranında azaldığı ekimde sebze fiyatları yüzde 34,2 oranında arttı. Bakliyat fiyatlarının yüzde 1,8 oranında arttığı ekim ayında, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise özellikle şeker fiyatlarına yapılan zamların etkisiyle yüzde 11,9 oranında artış oldu.
Gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 76 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepeti doldurabilmek için ekimde eylüle göre yüzde 7 oranında daha fazla para ödedi.
ON AYLIK ENFLASYON YÜZDE 35’İ GEÇTİ
Gıda fiyatları ocak-ekim döneminde ise yüzde 35,4 arttı. Yılın ilk on aylık 23,7, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 26,8, yağ fiyatlarında ise yüzde 60 oranında yükseliş kaydedildi.
Bakliyat fiyatlarında yüzde 16,9 oranında diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 21,6 oranında artış oldu.
Gıda fiyatları yıllık yüzde 44,7 oranında arttı. Ekimde geçen yılın aynı dönemine göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 40,5, et-balık fiyatlarında 19,5, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 32,8 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 31,5 oranında arttı.
Meyve fiyatları yüzde 91,2, sebze fiyatları ise yüzde 103 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 33,3 diğer gıda fiyatları ise yüzde 13,5 oranında zamlandı.
YILLIK ORTALAMA ARTIŞ YÜZDE 33,7
Yıllık ortalamalara göre gıda fiyatlarına yüzde 33,7 zam geldi. Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 25,8, et ve balık fiyatları yüzde 17,6, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 30,9, yağ fiyatları yüzde 44, meyve fiyatları yüzde 50, sebze fiyatları yüzde 71, bakliyat fiyatları yüzde 27, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 13,5 oranında artış kaydetti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***