Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan 10 ülkenin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklama sonrası yaşanan krizle ilgili konuşmasında “Bugün büyükelçiler tarafından yapılan yeni bir açıklama ile yargımıza yönelik bühtandan geri dönülmüştür. Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine uyulacağı taahhüdüne bağlılıklarını söyleyen bu büyükelçilerin Türkiye’nin egemenlik konusundaki beyanlarında daha dikkatli olacağını umuyoruz. Milletimizin hassasiyetlerine uymayanların bu ülkede barınamayacağını da söylemek istiyoruz.” dedi.
Erdoğan’ın konuşmalarından satır başları:
“Kimi dış kimi iç kaynaklı zorluklarımız illaki vardır. Türk milleti diye bir milletin varlığına bile tahammülü olmayanlar boş durmuyor. Ülkemizi istediklerini gibi yönetenler, Türkiye artık kendi duruşunu sergilemeye başladığında paniğe kapıldılar. Bir süredir yaşadığımız siyasi, ekonomik, toplumsal saldırılarının gerisinde işte bu panik halinin yol açtığı acelecilik vardır. Son dönemde bazı ülkelerin büyükelçileri tarafından yapılan hadsiz açıklamayı aynı çerçevede değerlendiriyoruz. Bu açıklama her hangi bir kişiyi değil doğrudan ülkemizin yargısını hedef almıştır.”
“Bu tavır, ülkemizdeki yargı teşkilatını, hakimlerimiz, avukatlarımızla birlikte tüm yargı mensuplarına yapılmış hakarettir. Anayasamızda belirtildiği gibi Türk yargısı kimseden talimat almaz. Bugün aynı büyükelçilekelr tarfından yapılan yeni bir açıklama ile yargımıza yönelik bühtandan geri dönülmüştür. viyana sözleşmesinin 41l. maddesine uyulacağı tahhüdüne bağlılıklarını söyleyen bu büyükelcilerin Türkiyenin egemenlik konusundaki beyanlarında daha dikkatli olacağını umuyoruz. Milletimizin hassasiyetlerine uymayanların bu ülkede barınamayacağını da söylemek istiyoruz.”
Erdoğan, 15.35’te başlayan toplantının öncesinde Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşmüştü.
Ne olmuştu?
Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle 18 Ekim’de ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzasıyla ortak bir açıklama yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyükelçilerin ‘istenmeyen adam ilan edilmesi’ konusunda yaptığı açıklama sonrası anılan ülkeler yeni bir mesaj paylaştı.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı duyuruda, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı sorunların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.” ifadesini kullandı.
Sözleşmeye ilişkin aynı ifadeleri Almanya, Fransa, Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilikleri de resmi hesaplarından paylaşmış ya da retweet etti.
18 Ekim’deki ortak açıklama
Ülkelerin 18 Ekim’deki ortak açıklamasında, “Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***