Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, 30-31 Ekim’de İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenecek.
İklim değişikliğiyle mücadelenin yanı sıra koronavirüs salgını, Covid-19 aşılarının dağıtımında küresel eşitsizliğe çözüm, salgın sonrası kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik toparlanma, dijital ekonominin vergilendirilmesi, Afganistan krizi ve mülteci meselesi ile ticaret ve jeopolitik gerilimler liderlerin gündeminde olacak.
Devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.
G20 programı
Zirvenin ilk günün ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi, zirve için gelen bütün liderleri kongre merkezi önünde tek tek karşılayacak. Zirvede ilk oturuma geçilmeden önce liderler, aile fotoğrafında buluşacak.
İlk gün oturumunun ardından, liderler için özel kültürel program hazırlandı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da konuk liderlere Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda akşam yemeği daveti verecek.
G20 liderleri, zirvenin ikinci ve son gününde ise “İklim Değişikliği ve Çevre” ile “Sürdürülebilir Kalkınma” oturumlarına katılacak.
Kapanış oturumunun ardından liderler, kendi ülkelerinden gelen gazetecilere yönelik birer basın toplantısı düzenleyecek.
Biden Erdoğan görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) için de 1-2 Kasım’da Birleşik Krallık’a gidecek.
Taraflarca henüz resmen teyit edilmiş olmasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın konferansın düzenleneceği Glasgow’da görüşmesi bekleniyor.
İki liderin görüşmesinde son dönemlerde öne çıkan sorunları ele alması öngörülüyor.
Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin alınmasının ardından tırmanan gerilimde Washington’ın Ankara’ya talep ettiği F-35 savaş uçaklarını satmaması, ardından F-16 talebi ve Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki mevcut F-16’ların modernizasyonu için kit talebi, masadaki en önemli gündem maddesi olacak.
Yeni F-16 satışı konusunda ABD’den resmi bir açıklama gelmiş değil.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ayrıca çarşamba günü, Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarıldığını duyurmuştu.
Keza ABD’li bazı senatörler, Washington’ın Ankara’ya silah satışına karşı çıkıyor.
Türkiye, jetlerin teslim edilmemesi halinde daha önce ödemesi yapılan 1.4 milyar doların geri verilmesini istiyor.
İki liderin, savaş uçaklarının satılmaması halinde ödenen meblağın tazmin edilmesi meselesini ele alması bekleniyor.
Anlaşmazlıklar
NATO müttefikleri arasındaki ilişki, son 5 yılda Suriye politikası konusundaki anlaşmazlıklar, Ankara’nın Moskova ile yakınlaşması, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri, Halkbank davası, ABD’nin Suriye’deki Kürt gruplara verdiği silahlı destek ve Washington’ın ‘Türkiye’de hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği’ yönündeki açıklamaları nedeniyle sekteye uğradı.
Son olarak aralarında ABD’nin de bulunduğu 10 Batılı ülkenin büyükelçisinin, iş insanı Osman Kavala ile ilgili açıklaması ve akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyükelçilerin ‘istenmeyen adam’ ilan edileceklerini söylemesi, gerilimin son halkası oldu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***