Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “istenmeyen şahıs (persona non grata)” ilan edilmesi talimatı verdiğini açıkladığı iş insanı Osman Kavala için çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçilikleri, dün, kabine toplantısı sürerken krizi yatıştıracak bir açıklama yaptı. Büyükelçilikler, Viyana Sözleşmesi’nde yer alan “bulunulan ülkenin içişlerine karışılmamasını” düzenleyen maddeye bağlı olduklarını bildirdi.
İLGİLİ HABER
10 büyükelçilikten ‘Viyana Sözleşmesi’ mesajı Büyükelçi krizi hakkında 10 elçilik ‘Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit ediyoruz’ açıklaması geldi. 10 ülke de ABD’nin açıklamasını paylaştı. |
Konuyla ilgili Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu, büyükelçiliklerin açıklamasının hemen ardından Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının Anadolu Ajansı aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın açıklamayı “olumlu karşıladığını” bildirdiğine dikkat çekerek “Bir çıkış yolu bulunmuş görünüyor. Büyükelçilerin yaptığı bu açıklama esasında bir geri adım olarak görülemez. Çünkü Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi hükümlerine uydukları teyit ediliyor” dedi.
Açıklamaların “gerilimi azaltma adımı” olarak yorumlanabileceğini belirten Loğoğlu, “Yani bu açıklamayla Cumhurbaşkanı için çıkış yolu açılmış oldu diyebiliriz” diye konuştu.
Öte yandan yandaş medya, 10 ülkenin büyükelçilerinin dünkü açıklamasını “geri adım” olarak nitelendirdi.
İLGİLİ HABER
Yandaş medya elçiliklerin açıklamasını nasıl gördü? ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabı üzerinden yayımladığı açıklamayı diğer ülkelerin Büyükelçilikleri tarafından paylaşılması yandaş medya tarafından geri adım atma olarak yorumlandı. |
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***