Covid-19 pandemisine karşı dünya genelinde başta aşılama ve kısıtlamalar yoluyla mücadele sürerken, ortaya çıkan varyantlar, aşıların etkisini az da olsa düşürüyor. Ülkelerin birçoğu varyantlara karşı ek doz aşılamaya başladı.
Diğer yandan ilaçlar konusunda da sevindirici haberler gelmeye başlıyor. ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Covid-19’a maruz kalanlarda enfeksiyonu önleyecek bir ilacın ikinci ve üçüncü aşama klinik denemelerine başladığını duyurmuştu.
Merck ilaç firması, Covid-19 tedavisi için geliştirdiği ‘molnupiravir’ adlı ilacın laboratuvar deneylerinde varyantlara karşı etkinlik gösterdiğini belirtmişti. Şimdi şirket acil kullanım onayı başvurusunda da bulundu. ABD’deki düzenleyici kurum olan FDA’nın onaylaması durumunda ilaç, Covid-19 için kullanılan ilk oral antiviral tedavi yöntemi olacak.
Merck şirketi yöneticisi Robert Davis, “Salgın koşulları aciliyetle hareket etmemizi gerektirdi. Bu nedenle ekibimiz molnupiravir için son verileri aldıktan 10 gün sonra FDA’ya başvuru yaptı” dedi.
ABD hükümetinin ilaç için belirlediği fiyat 700 dolar, güncel kurla yaklaşık 6 bin 200 lira. ABD dışındaki ülkelerde fiyat uygulamasının ne şekilde olacağı ise henüz bilinmiyor.
AŞILARDAN FARKLI ÇALIŞIYOR
Klinik deneyleri uzun süredir devam eden molnupiravir ilacının ise varyantlar arasındaki farkları tanımlayan mevcut tüm Covid-19 aşılarının odağı olan virüsün spike proteinini hedef almadığından etkisinde bir değişim olmadığı bildiriliyor.
Merck firmasının ilacı olan molnupiravir, bunun yerine virüsün kendi kopyalarını oluşturması için gerekli olan enzim viral polimerazı hedefliyor. İlaç, virüsün genetik koduna hatalar ekleyerek çalışmak üzere tasarlandı.
İlk veriler, ilacın enfeksiyon sırasında erken verildiğinde çok etkili olduğunu gösterdi. Çalışmaya, semptomları beş günden fazla sürmeyen, ciddi hastalık riski altında olan ancak hastaneye yatırılmayan Covid-19 hastaları katıldı.
DELTA’YA KARŞI DA ETKİLİ
Çalışmanın ilk denemelerinde katılımcılardan geniz yoluyla alınan sürüntü örneklerine karşı antiviral testler yapıldı. Çalışmaya, semptomları beş günden fazla sürmeyen, ciddi hastalık riski altında olan ancak hastaneye yatırılmayan Covid-19 hastaları katıldı. Bu ilk denemeler sırasında varyantlar pek etkili değildi. Ancak ilaç, ABD’de Covid-19 nedeniyle hastaneye yatış ve ölümlerdeki son artışın arkasındaki Delta varyantının laboratuvar örneklerinde de test edildi. İlaç bu varyanta karşı da etkili oldu.
Bu orta aşamalı deneyde, beş günlük molnupiravir tedavisinden sonra, ilacı çeşitli dozlarda alan hastaların hiçbirinde Covid-19 testinin pozitif çıkmadığını, plasebo verilen hastaların yüzde 24’ündeyse testin pozitif çıktığını belirtildi. Çalışma şu an 3’üncü faz aşamasında. Şirket, ortağı Ridgeback firması ile de önleyici ilaç denemeleri yapıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***