İskoçya’nın Glaskow şehrinde düzenlenecek 2021 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) “Big Oil” olarak bilinen dev petrol şirketlerinin sponsor olmak istediği ancak yetkililerin bunu kalıcı olarak yasakladığı kaydedildi.
Çevre aktivistleri ve sivil toplum örgütleri (STK) uzun yıllardır iklimle alakalı uluslararası organizasyonlara petrol şirketlerinin sponsor olmasını protesto ediyordu.
31 Ekim’de başlayacak ve 12 gün sürecek zirveye bir haftadan az bir süre kalırken, COP26 ile alakalı bazı kulis haberleri de gün yüzüne çıktı.
Çevre aktivistleri ve sivil toplum örgütlerinin baskıları sonucu COP26 Zirvesi’ne sponsor olmak isteyen ve Big Oil olarak bilinen BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Shell, Total ve Conoco Phillips adlı uluslararası dev petrol şirketlerinin bu tarz eylemlerden yasaklandığı, zira bu şirketlerin “sıfır emisyon” hedeflerinin gerçeği yansıtmadığı ve öngörülen hedeflerden oldukça uzakta oldukları kaydedildi.
Petrol şirketleri bu tarz konferanslarda yaptıkları sunumlarda kendilerini masum gösterdikleri ve bugüne kadar çevreye zarar verici eylemlerinden aklandıkları gerekçesiyle aktivistlerin büyük tepkisini çekiyordu.
Bu kapsamda İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) karbon salınımını azalması oldukça zor olan 7 farklı endüstriden 300’ü aşkın lider bir araya gelerek çözüm yöntemlerini tartışacak.
‘Big Oil’ şirketleri neden COP26’ya sponsor olma peşinde?
Fosil yakıtların kullanımının durması yönünde çalışmalar yapan Culture Unstained örgütü, 2020 yılında Equinor, Shell ve BP’nin COP26’ya sponsor olmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Bu şirketler aynı zamanda COP26’nın düzenleneceği Birleşik Krallık’ta hükümetle birlikte çalışmalar yapmak istedi.
İfşa edilen bir elektronik postada Equinor şirketinin doğrudan COP26 yöneticilerine sponsorluk anlaşması için ne kadar para istedikleri, ne yapılacağı, zirvede şirketin konumunun ne olacağı gibi sorular yönelttiği öne sürüldü.
İklim aktivistleriyse tüm bu çabaları fosil yakıt şirketilerinin bir oyunu olduğu görüşünde birleşiyor. Zira söz konusu petrol şirketlerinin çevresel sorumluluğa sahip olduğu imajını verip farklı yönde hareket etmelerine “green washing” deniyor. STK’lar bu şirketlerin COP26 gibi organizasyonlara sponsor olarak çevre kirliliğine karşı bugüne kadar yaptıkları olumsuz etkiyi kapatma çabası içerisinde olduğunu ifade ediyor.
Rakamlara bakıldığı zaman aktivistlerin haklı olduğunu söylemek mümkün. Örneğin İngiliz-Hollanda ortaklığındaki çok uluslu petrol şirketi Shell reklam bütçesinin yüzde 80’ini “green washing” kampanyalarına harcarken, yatırımlarının yüzde 80’ise hala fosil yakıt merkezli projelere aktarıyor.
Petrol şirketleri artık uluslararası çevre toplantılarına davet edilmiyor
Culture Unstained örgütünün baskıları sonuç verdi ve petrol şirketleri COP26’da sponsor olarak yer alamayacak. Culture Unstained daha önce de COP26 ev sahibi ülkesi Birleşik Krallık hükümetine de baskı yaparak konu hakkındaki çekincelerini dile getirmişti.
İngiltere’de bazı devlet memurları, COP26 öncesi Polonya’daki İngiliz Büyükelçiliği’nde düzenlenen çevre konulu etkinlikte Shell firmasının “sıfır emisyon” hedeflerinden uzakta olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bunun üzerine COP yetkilileri harekete geçti tüm çalışanlarla yapılan görüşmede, “BP’nin zirvede yer alarak şirkete ait yöneticilerin “çevre, iklim ve sürdürülebilir enerji” gibi konularda konuşma yapmasının doğru olmayacağı” görüşü benimsendi ve çevreyi kirleten firmalar COP26’dan çıkarıldı.
Daha önce de Shell’in CEO’su Ben van Beurden, prestijli TED Gerisayım Zirvesi’ne şirketin çağırılmadığını duyurmuştu.
“Petrol şirketlerinin COP müzakerelerinden dışlanması büyük bir adım”
Culture Unstained Başkan Yardımcısı aktivist Dr. Chris Garrard, BM tarafından düzenlenen iklim müzakerelerinde petrol şirketlerine önemli platformlar verildiğini belirterek, bu şirketlerin iklim konusunda büyük çaba sarf ettiğini söylediklerini ancak aksi yönde hareket ettiklerini ifade etti.
Petrol şirketlerinin artık COP müzakerelerine katılamayacak olmasının büyük bir adım olduğunu söyleyen Garrard,”COP26 organizatörleri bu firmaları dışlayarak petrol endüstrisinin “sıfır emisyon” iddialarının gerçeği yansıtmadığını kabul etmiş oldu. Ayrıca Paris İklim Anlaşması’nın (COP21) 1.5 santigrat derece hedeflerini baltaladığını da kabul ettiler.” diye konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***