Geçtiğimiz yıl ekim ayından bu yana TL mevduatlara uygulanan stopaj desteği bugün sona eriyor. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sonrası stopaj desteğinin 4. kez uzatılıp uzatılmayacağı merak konusu. Şu ana kadar konuyla ilgili hiç bir açıklama yapılmadı. İndirimin devam etmemesi durumunda bunun dolaylı olarak ‘faiz indirimi’ etkisine neden olacağı tahmin ediliyor. Bu da mevduat sahiplerinin TL’den kaçmasını tetikleyebilir.
İndirimli stopaj oranlarına ilişkin ilk düzenleme dolara kaçışı engellemek için 2020 Ekim’de devreye alınmış, 23 Aralık 2020’de yapılan düzenleme ile 31 Mart’a kadar uzatılmıştı. Ardından 1 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı Kararı ile stopaj desteği 31 Mayıs’a kadar uygulanmaya devam edeceği duyurulmuştu. Ardından bir uzatma kararı daha alındı ve süre 30 Eylül’e kadar çekildi.
Düzenlemeye göre 30 Eylül 2021’e kadar vadesiz ve özel cari hesaplarda ve 30 Eylül 2021’e kadar açılan veya vadesi bu tarihler arasında yenilenen hesaplara ödenecek faizler ve kâr paylarına mevduat faizlerinden vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadelilerde yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 stopaj alınıyordu.
AMAÇ DOLARİZASYONU ENGELLEMEK
Stopaj indiriminin uzatılmaması, faizlerde yaklaşık 2 puan indirim yapılması anlamına geliyordu. Net reel faiz yeniden ‘negatife’ döneceği ve TL mevduatlarında faiz getirisi azalacağı için ‘dolarizasyonu’ besleme ihtimali ortaya çıkacaktı. Ayrıca yenilenecek mevduatlarda ve dolayısıyla yeni kredilerde faiz artışı söz konusu olacaktı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***