Erdoğan’ın ortak bir bildiri yayınlayarak iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan aralarında ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda ve ABD büyükelçileri yer alıyor. On ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edileceğini açıklaması Avrupa ülkelerinde tepkiye neden oldu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını ve haberleri dikkate aldık ve diğer dokuz ülke ile yoğun şekilde istişarelerimiz sürüyor” ifadeleri kullanıldı.
Alman siyasi partilerinden ise daha sert açıklamalar geldi. Almanya’da yakında kurulması beklenen koalisyon hükümetinin olası ortaklarından Hür Demokrat Parti’nin (FDP) dış politika sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff, “Aralarında Almanya’nın ve birçok müttefik NATO ülkesinin temsilcilerinin de bulunduğu on büyükelçinin sınır dışı edilmesi kararı akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil; bu adım ittifakın birliğini zayıflatır” dedi. Lambsdroff, Erdoğan’ın da bunu arzulamayacağını belirtti.
YAPTIRIM UYGULANMALI
DW Türkçe‘de yer alan habere göre Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller partili Claudia Roth ise Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti. Roth, Alman haber ajansı dpa‘ya açıklamasında, “Erdoğan’ın kendisini eleştirenlere karşı vicdansız tutumu hiçbir engel tanımıyor” dedi. Roth, Erdoğan’ın “otoriter çizgisine” uluslararası arenada karşı çıkılması gerektiğini savunarak, Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı alınmasını ve savunma ürünleri ihracatının durdurulmasını talep etti.
Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) dış politika sözcüsü Norbert Röttgen ise Süddeutsche Zeitung gazetesine açıklamasında “dış politikada büyük bir tartışma” yaratıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini Avrupa ve Batı’dan uzaklaştıracak bir adım atıyor” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***