Almanya’da sağlık yetkilileri Covid-19’a karşı son aylarda duraksayan aşılama oranlarını artırmanın yollarını arıyor.
Ülkede Covid-19 aşısına karşı kuşku duyan ve aşı yaptırmakta tereddüt yaşayan büyük bir kitle olduğunu belirten yetkililer daha iyi bilgilendirme ile bu durumun önüne geçilebileceğini savunuyor.
Covid-19’un yanı sıra havaların soğumasıyla artan grip tehlikesine dikkat çekmek üzere Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler ve Daimi Aşı Komisyonu’ndan Thomas Mertens başkent Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.
Temmuz ayından bu yana ülkede Covid-19 aşısı olan kişi sayısında azalma görüldüğüne işaret eden yetkililer aşı çağrısını yineledi.
Almanya’da çarşamba günü açıklanan veriler doğrultusunda ülke nüfusunun yüzde 64,5’i tam doz aşılanırken, yalnızca yüzde 68,3’ü ilk doz aşısını yaptırdı. Bu rakamlar diğer birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslandığında oldukça düşük bir ilerlemeye işaret ediyor.
Aşı karşıtlığı sebebiyle Almanya’nın aşılama hedefini tutturamayabileceği yorumları yapılıyor.
“İkna etmeliyiz”
Yetkililer Covid-19 aşılarına karşı tereddütü olanların aşılar konusunda daha fazla ikna edilmeleri gerektiği görüşünde.
“Toplumun her kesiminde, hatta kendi ailenizde ve eşlerinizde bile aşı konusunda neler yaşandığını görebiliyorsunuz” diyen Sağlık Bakanı Spahn, aşı yaptırmaya teşvik etmek için hükümetin aşı güvenliğiyle ilgili akıl karıştırıcı mesajların yoğunlukla görüldüğü sosyal medya ve WhatsApp gibi mesajlaşma platformları üzerinden insanlara ulaşmaya çalıştığını belirtti.
Span bunun bazen çok zor olduğunu da itiraf etti.
Bakana göre aşı olmayı tercih etmeyenler arasında yalnızca küçük bir grup katı şekilde aşı karşıtı. Grubun geri kalanı ise doğru bilgilendirmeye ihtiyaç duyuyor.
“Küçük bir grup var ki asla aşı olmayacak. Bunu zaten biliyoruz, bu yeni birşey değil” ifadelerini kullanan aşı uzmanı Mertens de “Daha büyük bir grup ikna edilebilir. Ben iyimserim ve bizim işimizin insanları ikna etmek olduğunu düşünüyorum” sözleriyle soruyu yanıtladı.
Mertens ayrıca ülkenin kuzeybatısındaki Bremen gibi eyaletlere bakıldığında yüksek aşılama oranının görüldüğünü ve bunun ülke çağında başarılabileceğinin bir işareti olduğunu kaydetti.
Almanya Etik Kurulu zorunlu aşıya karşı çıkmıştı
Almanya Etik Kurulu temmuz ayında yaptığı açıklamada Covid-19 aşısı yaptırma zorunluluğuna karşı çıkmış, Fransa ile kıyaslama yaparak, Almanya’nın bazı bölgelerindeki aşılama oranının o dönemde çok daha iyi olduğunu belirtmişti.
Temmuz ayında yayınlanan Our World in Data’nın IPSOS ile ortaklaşa yürüttüğü bir kamuoyu araştırmasında kıyaslanan ülkeler arasında Fransa’da aşı karşıtlığı en yüksek çıkmış, Almanya ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Güney Kore’nin ardından dördüncü sırada yer almıştı.
O tarihten bu yana Almanya’da aşı yaptırma oranı büyük gerileme içinde. Our World in Data’nın son verilerine göre ülkede 15 Temmuz’da 7 gün ortalamasında her 100 kişiden 1,04’ü aşı yaptırırken, bu oran 6 Ocak’ta her 100 kişide 0,15’e kadar geriledi.
Birçok meslek grubuna zorunlu aşı uygulaması getiren ve sosyal mekanlara girişte aşı kartı ya da negatif test kuralı uygulayan Fransa’da bugün itibarıyla tam doz Covid-19 aşısı yaptıran yetişkinlerin oranı yüzde 71,2 düzeyine ulaştı.
Lufthansa’dan aşı zorunluluğu sinyali
Öte yandan Alman Lufthansa Havayolları geçtiğimiz günlere zorunlu aşı uygulamasına sıcak baktıklarını açıkladı. Bir Alman gazetesine konuşan Lufhansa yönetim kurulu üyesi Detlev Kaiser dünya çapında hizmet veren bir şirket olarak mürettebatın zorunlu aşılanması gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.
Kaiser buna gerekçe olarak Hong Kong’un kentte görev yapacak bütün uluslarararası uçuş personeline aşılı olma şartı getirmesini, ABD ve Kanada gibi başka ülkelerin de bu uygulamayı yakın zamanda takip etme sinyalleri vermesini gösterdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***