Dünyanın en seçkin özel kuvvetleri arasında sayılıyor. Caydırıcılık, dayanıklılık ve operasyonel kapasite bakımından Amerikan Donanması’ndaki muadili ‘Navy Seals (Deniz Komandoları)’ ile kıyaslanıyor. Hedefine ulaşmak için korku salan yöntemlere başvurmaktan çekinmemesiyle biliniyor.
Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal ettiği 1970’lerin sonundan bu yana; suikastler, vekalet savaşlarında üstlendiği roller, ‘terörle mücadele’ ve rehine operasyonları ile birçok kez küresel çapta adını duyurmuş bir yapı.
Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) bağlı Alfa Timi‘nden söz ediyoruz.
Alfa Grubu olarak da anılan bu Rus özel kuvvetler birimi, son dönemde faaliyetleriyle hayli tartışma yaratan SADAT ile ilişkilendiriliyor.
Peki Alfa Timi hakkında neler biliniyor? Türkiye’ye bakan yönüyle hangi iddialar var?
Haberimizde bu konuyu sizler için irdeledik.
Alfa Timi (Alfa Grubu) Türkiye’de neden gündem oldu?
Ana muhalefet partisi lideri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tam da ‘siyasi cinayetler olabileceğine dair kaygılarını’ dile getirdiği ve Türkiye siyasetinde ‘suikast tartışması’nın döndüğü günlerde, Sedat Peker’in paylaştığı tweet dizileri dikkat çekti.
Şimdilerde kendisinin de dahil edildiği bir ‘suikast listesi’ oluşturulduğunu söylüyordu Peker. Ayrıca, listeyle ilgili olarak ‘Türkiye’de bir dönem korku iklimi yaratılması maksadıyla ortak hareket ettikleri’ imasında bulunduğu SADAT‘ı işaret ediyordu.
Peker, paylaşımlarında emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin kurucu başkanı olduğu ‘SADAT’ın Rusya’dan uzmanlık alanı suikast olan Alfa timleriyle anlaştığını’ da öne sürdü.
Hakkında organize suç örgütü liderliğinden yakalama kararı bulunan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşamını izole şekilde sürdüren Peker, böylece SADAT’ın, eğitim desteği aldığı iddiasıyla Rus Alfa Grubu’nu Türkiye’nin gündemine taşımış oldu.
SADAT, Rus Alfa Timi’nden eğitim desteği aldı mı?
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, kurucu başkanı olduğu SADAT’la ilgili söz konusu iddiayı şirketin internet sitesinde yayımladığı yazılı yanıtıyla yalanladı.
“SADAT A.Ş., Alfa Timleri veya başka özel askeri şirketler ile herhangi bir ilişki içine girmemiştir. Bu tip oluşumlardan da eğitim almaya ihtiyacı yoktur.” diyen Tanrıverdi, SADAT’ın ‘Türkiye’ye Dost ve Müttefik Müslüman ülkelerin emniyet birimlerine uluslararası savunma alanında danışmanlık, askeri eğitim ve ikmal olmak üzere üç ana alanda hizmet sunan bir anonim şirket olduğunu’ söyledi.
Tanrıverdi, açıklamasında ayrıca SADAT’ın ‘suikast eğitimi vermediği’ni de dile getirdi.
Alfa Timi nedir?
Alfa Timi, Sovyetler’in gizli servisi ‘Devlet Güvenlik Komitesi’ (KGB) bünyesinde, terörle mücadele amaçlı 30 kişiden oluşan bir birim olarak kuruluyor. Rusya Federasyonu’nda da KGB’nin devamı olan Federal Güvenlik Servisi (FSB) kontrolünde faaliyetlerine devam ediyor.
1972 Münih Katliamı’nın ardından 1974 yılında kurulan Alfa, zaman içinde terörle mücadele dışında ülke içi ve dışında farklı görevler de icra etmeye başlıyor.
Alfa bünyesinde şimdilerde 700 civarında operasyona hazır personel bulunduğu biliniyor.
Rus özel kuvvetler birimi Alfa’nın adını duyurduğu operasyonlar
Alfa, İkinci Dünya Savaşı sonrası 1949’da kurulan Sovyet özel kuvvetleri Spetsnaz içerisinde sonradan terörle mücadeleye yönelik doğmuş bir birim. Spetsnaz’ın kontrolü Alfa gibi KGB’de olan bir diğer seçkin birimi Vympel. Alfa Timi, terör olaylarına müdahaleyle birlikte; baskınlar, suikastler, düşman hattından içeriye sızarak yürütülecek operasyonlarda kullanılırken Vympel, zorlu koşullarda yetişmiş personeliyle özel kuvvetler operasyonları için pilot, doktor, yakın döğüş uzmanı, tercüman, keskin nişancı vb. ihtiyacı karşılıyor.
Alfa Timi ve Rus özel kuvvetlerinin, dünya çapında bilinirliğe sahip münferit ya da koordineli birçok operasyonu var. İşte onlardan en akılda kalanlar:
- Afganistan’ın 27 Aralık 1979’da işgali ve Tajbeg Sarayı baskını
Alfa Timi, aynı gün 40 dakika içinde dönemin Afgan Cumhurbaşkanı Hafızullah Amin ve oğluyla birlikte 300’den fazla muhafızının öldürülmesi misyonunda görev aldı.
- Beyrut’ta ‘İslami Kurtuluş Örgütü’nün rehin aldığı 4 Rus diplomatın kurtarılması operasyonu
Alfa Timi, 1985 Ekim’indeki bu operasyonda misilleme olarak izini sürdüğü örgüt mensuplarının ailelerine işkence uygulamış; uzuvlarını kesip; militanları rehineleri kısa süre içinde serbest bırakmaya zorlamıştı. 1 Rus diplomat, operasyon öncesinde öldürülmüştü.
- Şamil Basayev’in komutasındaki Budyonnovsk kuşatmasına müdahale
1995 yılının 14-19 Haziran günleri arasında vuku bulan olayda, önce ‘Çeçen direnişi lideri’ Basayev, Rusya’nın güney şehri Budyonnovsk’u kuşattı. Şehir merkezindeki hükümet binalarına baskın düzenledi. Ardından şehir hastanesinde 1800’e yakın kişiyi rehin aldı. Kuşatmanın üçüncü gününde, Rus makamları, diğer özel kuvvetler birimlerinin yanında Alfa Timi’ni görevlendirecekti.
Alfa’nın operasyonu sonrası yoğun çatışmalar yaşandı. Geçici ateşkeste 227 rehine serbest bırakıldı, 61’ini Rus özel kuvvetleri kurtardı. Kanlı olay neticesinde 166 rehine ölmüş; 541 kişi yaralanmıştı.
- Moskova’da Dubrovka Tiyatrosu baskını
İkinci Çeçen Savaşı’nın bitirilmesi ve Rus askerlerinin Çeçenistan’tan çekilmesini talep eden silahlı 50 Çeçen direnişçi, 2002’nin 23 Ekim günü Moskova’da Dubrovka Tiyatrosu’nu basmıştı. İçerideki 850 kişiyi rehin aldılar. Ruslar için silahlı baskın hayli riskli görülüyordu. Çeçen militanlar, binaya güçlü patlayıcılar da yerleştirmişti.
Rehine kurtarma misyonu FSB’nin Alfa ve Vympel timlerine verildi. Tartışmalı bir kararla, binanın havalandırma sistemi üzerinden tiyatro amfisine bir kimyasal salarak militanlar etkisiz hale getirilecek ve ardından baskın yapılacaktı. Başlangıçta hesaplanan oldu; özel kuvvetler kayıp vermeden direnişçileri etkisiz hale getirdi.
Ne var ki; sivil rehineler binadan çıkarıldığında çoğu baygın haldeydi. Tıbbi müdahale konusundaki hazırlık yetersiz kalmış ve dokuzu yabancı uyruklu 130 rehine yaşamını yitirmişti. Alfa Timi, bu rehine kriziyle ilgili operasyonun neticesinde çok eleştirilecekti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***