Kırk yılı aşkın bir süredir devam eden çatışmaların harap ettiği Afganistan, 2018 ve 2021 yıllarında artan şiddetli kuraklıkla başa çıkmaya çalışıyor.
Taliban’ın Ağustos’ta iktidara gelmesinden bu yana, uluslararası toplum yardımları dondurduğu için ekonomi de durma noktasına geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu, nüfusun yarısından biraz fazlasını oluşturan yaklaşık 22,8 milyon Afgan’ın bu kış akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.
BİR DERİ BİR KEMİK BEBEKLER
Afganistan’da en az 500 bin nüfuslu bir şehir olan Herat’taki tek hastanede BBC, bir deri bir kemik bebeklerin nasıl açlıktan kırıldığını gözlemledi. Hastanede bulunan aileler, işsiz olduklarını ve gıda alacak paralarının olmadığını belirtti. İsmini vermeyen, her ikisi de ölmek üzere olan ikizlerin annesi, “Çocuklarıma baktığımda hissettiğim acıyı yalnızca Allah bilir ama şanslılar çünkü hastanedeler ve tedavi görüyorlar” diye konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI MAAŞ ALAMIYOR
Hastane Personeli de aylardır maaş alamıyor. Afgan sağlık sisteminin neredeyse tamamı yabancı paraya bağımlıydı ancak Taliban’ın iktidara gelmesiyle birlikte tüm yardımlar durdu.
EBEVEYNLER ÇOCUKLARINI SATMAK ZORUNDA KALIYOR
BBC ayrıca, sofraya yemek koymak için çocuğunu satan ebeveynlerle konuştu. İsminin anonim kalmasını isteyen bir anne, “Açlıktan öldük, bu yüzden kızımı satmak zorunda kaldım, bunun için çok üzülüyorum o benim evladım ama başka çarem yoktu” dedi.
BİR ÇOCUK İÇİN 500 DOLAR
Bir adam, henüz bebek olan kız için aileye 500 dolar ödedi. BBC muhabirleri ise bu vakalardan birkaçını şahit olduklarını, sokaktan geçişleri sırasında, kendilerine bir çocuk satın almak isteyip istemedikleri bile sorulduğunu söyledi.
Wall Street Journal de geçen hafta benzer bir haber yayınladı. Afganistan’daki temizlik görevlisi Saleha, 3 yaşındaki kızını 550 dolar borcu olan bir adama sattı.
Saleha, “Hayat bu kadar korkunç olmaya devam ederse çocuklarıma ve kendime zarar vereceğim, bu gece yemek yiyecek bir şey bulabilir miyiz merak ediyorum” diye konuştu.
‘TAM BİR FELAKET’
BM’nin Dünya Gıda Programı (WFP) icra direktörü David Beasley, “Afganistan, dünyanın en kötü insani felaketlerinden biri ile karşı karşıya” dedi.
Felaket için geri sayımın başladığını belirten Beasley, “Şimdi harekete geçmezsek tam bir felaketle karşı karşıya kalacağız” diye uyardı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***