Adalet Bakanlığı, Şubat 2018’ten bugüne kadar mahkemeler tarafından 1400 ortak velayet kararı verildiğini açıkladı.
Milliyet’in ulaştığı bilgilere göre özellikle İstanbul’dan birçok vatandaşın TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak son dönemde Türkiye’de mahkemelerce verilen “ortak velayet” kararlarının kurumsallaştırılmasını istediği iddia edildi. Türkiye’de birkaç yıl öncesine kadar ortak velayet olgusunun kamu düzenine aykırı olduğu yaklaşımının bulunduğu, hukuk sisteminde konuya ilişkin düzenleme olmadığı savunularak, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi mevzuatta değişiklik talep ettikleri ileri sürüldü. Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Belma Satır’ın da başvuruları işleme alarak konuyu Adalet Bakanlığı’na ilettiği öğrenildi.
Adalet Bakanlığı’ndan 12 Ekim’de Meclis’e ulaşan yazıda, temel çocuk haklarının Türkiye’nin 1990 yılında imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde düzenlendiği anımsatılarak, “Anılan sözleşmede çocuğun, kendisini ilgilendiren her konuda görüşlerini serbestçe ifade edebilmesi anlamına gelen katılım hakkı düzenlenmiştir. Çocuğun yetiştirilmesinde ana-babanın birlikte sorumluluk taşıdıkları ilkesinin tanınması için her türlü çabayı gösterecekleri hükme bağlanmıştır” denildi.
‘TÜRK TOPLUMUNA UYGUN’
Adalet Bakanlığı, ortak velayete ilişkin Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2017’de verdiği karara atıf yaparak vatandaşların taleplerinin mahkemelerce dikkate alınabileceğine işaret etti. Bakanlık, şunları kaydetti: “Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin kararında Ek 7 Nolu Protokol’ün 5. maddesinde yer alan ‘Eşler, evlilik bakımından, evlilik süresince ve evliliğin bitmesi halinde, kendi aralarındaki ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde, özel hukuk niteliği taşıyan hak ve sorumluluklar açısından eşittir. Bu madde, devletlerin çocuklar yararına gereken tedbirleri almalarına engel değildir’ hükmüne atıf yapılmak suretiyle, ortak velayet düzenlenmesinin, Türk kamu düzenine ‘açıkça’ aykırı olduğunu ya da Türk toplumunun temel yapısı ve temel çıkarlarını ihlal ettiğini söylemenin mümkün olmadığının bildirildiği görülmektedir.”
BAKANLIK ORTAK VELAYET İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI
Bakanlık, mahkemelerde ortak velayet kararlarına ilişkin istatistikleri de açıkladı. Bakanlık, “3 Şubat 2018 tarihinden itibaren veri giriş kaydının bulunduğu, bu tarih itibarıyla 1295 dosyada ilk derece mahkemelerinde ortak velayet talebine dair atama yapıldığı yine 1400 ortak velayet kaydı yapıldığı anlaşılmıştır” bilgisini verdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***