Aktörler, komedyenler ve diğer ünlü yüzler, Birleşik Krallık hükümetini, mültecilere ilişkin yasa tasarısını düzeltmeye çağırdı.
40’tan fazla ünlü isim, İngiltere Başbakanı Boris Johnson hükümetini, mültecileri korumaya ve onlara iyilik göstermeye çağıran bir açık mektup imzaladı.
Mülteci hakları grupları koalisyonu Together With Refugees (Mülteciler ile birlikte) tarafından düzenlenen bildiriye imza atanlar arasında Riz Ahmed, Douglas Booth ve Olivia Colman gibi aktörlerin yanı sıra komedyen Romesh Ranganathan ve Shaparak Khorsandi de vardı.
‘ŞEFKAT VE KORUMA ZAMANI’
Açık mektupta, İngiltere’ye sığınan ve tehlike vaad eden ülkelerden kaçan insanların zayıf noktaları hakkında konuşuldu. Ayrıca, Johnson hükümetinin göçmenleri geri çevirmek için önerdiği yeni yasaları da eleştirildi.
Mektupta, “Millet olarak daha fazlasını yapmalıyız ve yapabiliriz. Şimdi, mültecilere şefkat ve koruma sunma zamanıdır, hükümetin bunu tekrar düşünmesini rica ediyoruz.” sözleri yer aldı.
‘BİZDE MÜLTECİ OLABİLİRDİK’
Açık mektup özellikle, Taliban saldırısından kaçan Afgan sığınmacıların üzücü durumuna atıfta bulundu. Mektupta,” Şu anda Afganistan’da yaşıyor olsaydık hayatlarımız tehlikede olabilirdi ve mülteci olmak zorunda kalırdık” denildi.
Mülteci Konseyi CEO’su ve Mültecilerle Birlikte grubunun Sözcüsü Enver Solomon, The New Arab’a verdiği demeçte şunları söyledi; “Ünlülerin çoğu, mülteci Konseyindr bizimle birlikte çalışarak uzun süredir mülteci sorunlarını destekliyor. Bazıları buraya mülteci olarak geldiler veya diğerlerinin mülteci olarak buraya gelen torunları var. Bu etkili ve yüksek profilli sesler, bu konularda farkındalığı artırmak için hayati önem taşıyor ve destekleri için çok minnettarız.”
‘YENİ TASARI KEYFİ SORULARA DAYANIYOR’
Solomon ayrıca yeni milliyet ve sınırlar tasarısının mültecilik ile ilgili yönleri hakkında şunları söyledi:
“İnsanların Birleşik Krallık’ta güvenli olarak kalabilmesi, artık savaştan ve zulümden kaçmak zorunda oldukları gerçeğine dayanmayacak. Bunun yerine, buraya nasıl geldiklerine dair keyfi bir soruya dayanacak. Bu tamamen alakasız bir faktör olmalı ve 70 yıl önce imzalamaktan gurur duyduğumuz Birleşmiş Milletler mülteci sözleşmesinin arkasındaki ilkeleri şok edici bir şekilde baltalıyor” dedi.
Muhafazakar hükümetin yeni göçmenlik yasa tasarısı, İngiltere’ye düzensiz yollardan gelen mültecileri cezalandırdığı için geniş çapta eleştirildi. Tasarı sistemi daha adil ve daha etkili hale getirmeyi iddia ederken, BM mülteci ajansı, “Bu tasarı, Birleşik Krallık’ta sığınma talebinde bulunan insanları değersiz ve istenmeyen insan olarak damgalayacak” dedi.
Solomon, “Başbakan ve Parlamentodaki diğer kişileri bu acımasız mülteci karşıtı yasa tasarısını yeniden düşünmeye ve bunun yerine bu ülkedeki mültecileri destekleme konusunda daha adil, nazik ve etkili bir sistem kurmaya çağırıyoruz” dedi.
Öte yandan, yüzlerce kişi Çarşamba günü Londra’daki Parlamento Meydanında, mültecilerle dayanışma göstermek ve yasayla ilgili endişelerini ifade etmek için yürüdü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***