ADIYAMAN – M.Ö.1’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve “Kraliçeler Mezarlığı” olarak da adlandırılan Karakuş Tümülüsü, tüm görkemiyle ziyaretçisini bekliyor.
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Karakuş Tümülüsü’nün, Milattan Önce (M.Ö.) 1’inci yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Yapılan çalışmalarda üst üste dizilen taşlardan oluşan Tümülüsün, Kommagene Krallık ailesinin kadınlarına ait bir anıt mezar olduğu ifade ediliyor. Tümülüsün güneyinde yer alan sütun üzerinde kartal, doğusunda ise aslan ve boğa heykelleri bulunuyor. Batıdaki sütun üzerinde ise Kommagene Kralı I. Antiochos’un oğlu Kral II. Mithridates’in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alıyor. Yüksekliği 10 ve 20 metre aralığında olan sütunlar, Nymphea (Kahta Çayı) ve Chabinas’a (Cendere Deresi) bakıyor.
KRALİÇELER MEZARLIĞI
Geçtiğimiz aylarda tomografisi çekilen Karakuş Tümülüsü’nde 3 mezarın olduğu belirtiliyor. Çalışmalar sonrası bulunan bir sütun üzerindeki yazıta göre mezarların 2’nci Mithidates’in (M.Ö. 36-20 ) annesi İsias, kız kardeşi Antiochis ve yeğeni Aka’ya ait olduğu belirtiliyor. Yine bölgede yapılan jeoradar ve jeofizik çalışmaları da yazıtı doğruluyor. Karakuş Tümülüsü’nde bulunan mezarlardan dolayı buraya “Kraliçeler Mezarlığı” deniliyor.
TARİHİ ALANA DEMİR SAHNE
2 bin yıllık tarihi yapılar günümüze kadar tüm gösterişi ile ayakta kalırken, bu tarihi yapı ziyaretçisini bekliyor. Ancak Karakuş Tümülüsü’nün etrafına yapılan ve tanıtım amaçlı kurulan demir sahne tarihi yapının dokusunu olumsuz yönde etkiliyor.
MA / Ferhat Çelik – Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***