Ünlü Yunan müzisyen Mikis Theodorakis 96 yaşında yaşamını hayatını kaybetti.
1960’lı yıllarda “Zorba” filminin müziğiyle dünya çapında şöhrete ulaşan Theodorakis, ölümü nedeniyle Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ülkede 3 günlük yas ilan etti.
Yunan Kültür Bakanı Lina Mendoni, “Bugün Yunanistan’ın ruhunun bir parçasını kaybettik. Mikis Theodorakis, öğretmen, entelektüel, radikal, Mikis’imiz gitti” dedi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, usta sanatçının ölümünün ardından Twitter’dan yayımladığı mesajda, “Mikis Theodorakis şimdi sonsuzluğa geçti. Sesi sustu ve onunla birlikte tüm Helenizm sustu. Palamas hakkında yazıldığı gibi, “hepimiz onun ölümlü olduğunu unutmuştuk.” dedi. Başbakan Miçotakis, Theodorakis’in ölümünün ardından ülkede 3 günlük yas ilan ederek, “Mikis bizim tarihimizdir ve onun isteyeceği gibi devam etmeliyiz” diye kaydetti.
Anamuhalefet partisi SYRIZA lideri Aleksis Çipras ise, “Özgürlüğe, kültüre, sanata, katılıma yeni bir anlam kazandırdı. Geride bıraktıklarının silinmez olduğundan emin olarak ona veda ediyoruz. Halkımızın ruhunda, vatanımızın kimliğinde, evrenin kültürel mirasında” sözleriyle büyük ustaya veda etti.
1925 yılında Sakız adasında doğan Theodorakis, Atina ve Paris’de klasik müzik bestekarlığı eğitimi gördü. Operalar ve senfonilerden, popüler şarkılara kadar çok çeşitli besteler yapan Theodorakis’in 1964’te “Zorba’nın Dansı” için bestelediği sirtaki müziği, dünyanın her yerinde Yunan müziği denince akla ilk gelen beste haline geldi.
Theodorakis’in besteleri Beatles, Shirley Bassey ve Edith Piaf dahil birçok ünlü sanatçı tarafından icra edildi. 1969 yılında orijinal film müziği dalında BAFTA ödülü alan “Z”nin yanı sıra Phaedra, Serpiko gibi filmlere yaptığı müziklerle de ödüllere layık görüldü.
“Mathausen Kantatı” adıyla bilinen dört aryasını Mathausen toplama kampından kurtulmuş Yunan şair Lavakos Kambanellis’in şiirleriyle besteledi.
CUNTA YÖNETİMİ DÖNEMİNDE TUTUKLANDI, İŞKENCE GÖRDÜ
Mikis Theodorakis, aynı zamanda sol siyasi duruşuyla da öne çıkan bir sanatçı oldu. Theodorakis, ülkesi İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işgal edildiğinde Yunan silahlı direniş güçlerine katıldı.
İkinci Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda Yunan İç Savaşı sırasında ve cunta yönetimi döneminde sol görüşlerinden dolayı tutuklandı ve işkence gördü. Daha sonra sürgünde yaşamak zorunda kalan Theodorakis’in müziği cunta tarafından yasaklandı. Theodorakis bu dönemde ülkesindeki insan hakları ihlallerini bütün dünyaya duyuran aydınların başını çekti.
Theodorakis uzun yıllar Yunanistan Komünist Partisi üyesi oldu ve 1981’den 1990’a kadar milletvekilliği yaptı. Ama 1989’da bağımsız aday olarak sağcı Yeni Demokrasi Partisi’nden seçime girdi ve 1990 yılında Konstantin Miçotakis başbakanlığındaki (Başbakan Kiryakos Miçotakis’in babası) hükümette bakan olarak görev aldı. 1992 yılında bakanlıktan istifa etti.
Son yıllarında sağlık sorunları yaşayan ünlü besteci 2019 yılında kalp ameliyatı geçirmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***