HABER | ERSAN AY, BRÜKSEL TR724
Yunanistan Göç Bakanlığı sığınmacıların sınır dışı edilmesini hızlandıran ve sivil toplum örgütlerinin Ege Denizi’nde yürüttükleri hayat kurtarma çalışmalarını, insan hakları izleme kapasitelerini ciddi şekilde engelleyebilecek yasa tasarısını bugün Parlemontoya sundu.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Yunanistan Parlamentosunda görüşülmekte olan yeni kanun teklifi hakkında endişeli olduklarını ve kanun teklifinin insan haklarıyla uyumlu olacak şekilde tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini açıkladı.
Yasa tasarısı Yunanistan’a yasadışı yollardan ve belgesiz olarak giriş yapan sığınmacıların sığınma başvurusu yapmalarını zorlaştırdığı gibi başvurularının reddedilmesi durumunda polis ve sınır güvenliğin sığınmacıları sınır dışı etme işlemlerini hızlandırıp kolaylaştırıyor. Bunun yanısıra sığınmacılara yardım eden sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerine şartlar ve kısıtlamalar getirilecek. STK’lar bu düzenlemelere uymadıkları takdirde agır para cezaları ve yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
Dunja Mijatovic STK’ları Yunan Sahil Güvenlik’in yetkisi altına sokan ve faaliyetlerine kısıtlamalar getiren maddenin geri çekilmesi gerektiğini söyledi. İnsan Hakları Komiserinin mayıs ayında Yunan makamlarına yazmış olduğu mektupta STK’ların sığınmacıların haklarının korunmasında ve insan hakları ihlallerinin bildirilmesinde ve belgelenmesinde çok önemli bir yer tuttuklarının altı çizilmişti.
Görüşülmekte olan kanun tasarısının meclisten geçmesi halinde STK’ların denizden gelen mültecilere yardım etmesinin engellenebileceği ve Yunan Sahil Güvenliğinin yapacağı operasyonların insan haklarına uygunluğunun incelenebilmesinin çok daha zorlaşacağı öngörüiüyor. Avrupa Konseyi, bu durumun Yunanistan sınırında insan hakları ihlallerini artıracak ve STK’ların can kurtarma operasyonlarını engelleyebilecek olmasından ciddi endişe duyuyor.
Dunja Mijatovic, Yunanistan Parlamentosuna STK’ların insan hakları savunucusu statülerinin tanınması, faaliyetlerine kısıtlama öngören kanun maddesinin reddedilmesi ve daha iyi faaliyet gösterebilmeleri için yapıcı bir şekilde çalışılması çağrısında bulundu. Yasa tasarısının Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini tam olarak yansıtacak şekilde tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***