VAN – ARSİSA Derneği, 2’si çocuklar için 3 sınıfla Kürtçe ders kayıtlarını almaya başladı. Dernek Temsilcisi Zeki İtah, ailelere çocuklarını Kürtçe kurslara kayıt yaptırmaları için çağrıda bulundu.
Van’ın Erciş ilçesinde kurulan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin (ARSİSA) Van Şubesi çalışmalarına başladı. İpekyolu merkezinde açılan dernek, 2’si çocuklar için 3 sınıfla Kürtçe ders kayıtlarını almaya başladı. Derneğin Van Temsilcisi Zeki İtah, 20 eğitmenle yeni yıla hazırlık yaptıklarını belirterek, ailelere kayıt için çağrıda bulundu.
Kürtlerin son birkaç yıldır anadillerini konuşmaktan uzaklaştığına dikkati çeken İtah, amaçlarının Kürt halkının kendi dilinden uzaklaşmadan, her yerde eğitim alması ve konuşmasını sağlamak olduğunu söyledi. Şuan mevcut olarak üç sınıfa ders verdiklerini belirten İtah, “Halkımızın Kürtçe konuşması ve Kürtçe yazmanın yaygınlaştırılması için böyle bir dernek kurduk. Şuan iki çocuk bir de yetişkin sınıfımız var. Çocukların sınıfı 15 kişiden oluşuyor. Yetişkinlerin ise 20 kişiden oluşuyor. Dernek olarak Kürtçe eğitim almak isteyenlerinin başvurularını alıyoruz. Başvuruların artmasıyla birlikte yeni bir sınıf da açacağız” dedi.
ASİMİLASYON POLİTİKALARI
Kürtçe üzerinde süren asimilasyon politikalarına değinen İtah, “Kürtçenin üzerinde uzun bir süredir asimilasyon politikaları var ve bu durum devam ediyor. Bugün, bu politikaların sonucu Konya’da Kürt aile katlediliyor. Başka yerlerde sırf Kürtçe konuştukları için insanlar ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Kürtçe, diğer halkların dilleri gibi vardı ve var olmaya devam edecektir. Bunu inkar etmek, kabul etmemek ırkçılık ve ırkçılığı büyütmektir. Bunun önüne geçilmesi için Kürtçenin mutlaka resmi bir statüye kavuşması ve eğitimlerin verilmesidir” diye konuştu.
AİLELERE ÇAĞRI
Ailelere çağırıda bulunan İtah, “Ailelerimiz çocuklarını okula gönderirken, çocuklarına Kürtçe eğitim verilmesi için başvurmalı ve talep etmelidir. Bu bir halkın en doğal hakkıdır. Bizler elimizden geleni yapacağız. Halkımızdan tek talebimiz bulundukları her yerde kendi dilleriyle konuşmalarıdır. Kürtçe öğrenmek isteyenler de gelip derneğimize başvuru yaparak eğitim alabilir. Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım, Kürtçe yazalım ve Kürtçe düşünelim” diye belirtti.
MA / Cemil Uğur
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***