Hasan Hüseyin Korkmazgil’in, Sivas’ın Gürün ilçesi Kurultay Mahallesi Bayırbağ mevkisinde doğup büyüdüğü ev, Şairler Evi olarak hizmet veriyor.
“Dostum dostum güzel dostum, bu ne beter çizgidir bu, bu ne çıldırtan denge, yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe” dizelerinin ve daha birçok bestelenmiş şiirin sahibi Korkmazgil’in, Gürün’de doğup büyüdüğü ev, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile restore edilerek bölgeye kazandırıldı.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Gürün Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin sorumluluğundaki tarihi yapı, birçok ziyaretçinin de ilçede gezip bilgi aldığı yerler arasında yer alıyor.
Ünlü şairin hayatı hakkında bilgi veren edebiyat öğretmeni Hatice Kavaz, Korkmazgil’in doğup büyüdüğü evin Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilip “Şairler Evi” olarak hizmet vermeye başladığını belirtti.
Korkmazgil’in anılarının geçtiği evin Gürün kültür envanterine kazandırıldığını aktaran Kavaz, şunları kaydetti:
“Hasan Hüseyin Korkmazgil, 1927 yılında Gürün’ün Kurultay Mahallesi Bayırbağı sokaktaki bu evde dünyaya gelmiştir. İlköğretimini Gürün’de, ortaöğretimini Niğde’de, lise eğitimini de Adana’da tamamladı. 1950 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. İlk görev yeri Kahramanmaraş’ın Afşin ve Göksün ilçeleri. Burada Türkçe ve resim öğretmenliği yapmış. 1955 ve 1960 yıllarında Gürün’de bulunan şairimiz, ressamlık ve arzuhalcilik yaparak geçimini sağlamış. Kendini bu yıllarda şiir hayatına adamış. 1960 sonrasında önce İstanbul’a daha sonra Ankara’ya yerleşen Hasan Hüseyin Korkmazgil, burada edebiyat hayatına devam etmiş. 26 eseri mevcuttur. Bunlardan 15’i şiir kitabıdır. 1984 yılında da vefat ederek aramızdan ayrıldı. Acılara Tutunmak, Güzel Günler, Amenna, Halay Havası gibi eseri de bestelenmiştir.”
HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL
26 Şubat 1984 yılında yaşama gözlerini yuman büyük şair, 1927 yılında Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu. İlkokulu doğduğu yerde bitirdikten (1939) sonra, 1942’de parasız yatılı sınavını kazanarak ortaokulu Niğde Ortaokulunda, liseyi Adana Erkek Lisesinde (1948) okudu. Liseyi bitirdiği yıl tutuklanarak yargılandı ve yargılandığı suçtan beraat etti. 1950 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünden mezun oldu. Maraş Göksun’da öğretmenliğe başladıktan altı buçuk ay sonra, siyasi eylemde bulunduğu gerekçesiyle yargılanarak, Ceza Yasasının 142. maddesinden iki yıl hapis cezasına çarptırıldı ve öğretmenlik görevine son verildi (1951). Serbest kaldıktan sonra trenlerde, kahvelerde, otellerde karakalem portreler çizerek, tabelacılık, arzuhalcilik, hayvan bakıcılığı ve toprak işçiliği yaparak (1954-60) geçimini sağlamaya çalıştı. Folklorla uğraştı, mizah hikâyeleri, radyo oyunları yazdı. 1960’ta İstanbul’a, sonra Ankara’ya yerleşti, Akis dergisinde çalıştı, bir süre de Ankara’da Forum dergisini çıkardı ve yönetti (1968-70).
Kızılırmak şiirini, derginin yazı işleri müdürlüğünü bir sayı için üstüne alarak, Dost dergisinde (1959) yayımladı. Ancak bu şiir kitap olarak çıktığında, yine Türk Ceza Yasasının 142. maddeden hakkında dava açıldı, yargılandı, beraat etti. 1965 ve 1973 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili adayı oldu. Ankara’da Yenigün gazetesinde yazarlık ve idare müdürlüğü yaptı, Yeni Toplum dergisinde ve Yeni Halkçı gazetesinde çalıştı, oradan emekli oldu. 1986 yılında beyin kanaması sonucunda yaşamını yitirdi.
Asım Bezirci, Hasan Hüseyin Korkmazgil’İn şiirini böyle anlatmıştır: “…şairin derin duyarlılığı, gür sesi, geniş soluğu, renkli hayali, işlek Türkçesi ile diyalektik bir görüş ve insancıl bir bakışa yaslanan hayat ve tabiat sevgisi, barış ve özgürlük tutkusu, devrim ve bağımsızlık özlemi birbiriyle kaynaşarak etkili bir bileşim meydana getirirler. Bu lirik birleşimin düzeyi yalnızca H. Hüseyin için değil, son dönem toplumcu şiirimiz için de bir aşamadır.”
Hasan Hüseyin, şiirin somut olduğunu ısrarla belirtir ve bu anlayışını da şu sözlerle dile getirir: “Yıllardır yazar, çizer, söylerim: Bilineni bilinmeze, görüneni görünmeze, duyulanı duyulmaza, kısacası, somutu soyuta itme değildir şiir’in işi. Tam tersi: Bilinmezi bilinir, görünmezi görünür, duyulmazı duyulur, duyumsanmazı duyumsanır, algılanmazı algılanabilir yapmaktadır.”
Hasan Hüseyin Korkmazgil’in en ünlü eserlerinden biri olan “Haziranda ölmek zor”, sanatçı Hüsnü Arkan tarafından bestelenmiş, en bilinen eser de Grup Yorum tarafından seslendirilmişti.
Şair’in bestelenen şiirlerinden bazıları şöyle:
Amenna, Acılara Tutunmak, Güzel Günler, Halay Havası, Haramiler, Kadınlar, Şiddet ve Ortadoğu (Ahmet Kaya); Kerbelâ Uzak Değil, Haziranda Ölmek Zor ve Berivan (Grup Yorum) ve Temmuz (Grup Baran).
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***