Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK), aralık ayında yapılması planlanan başkanlık seçiminin, seçim yasası üzerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle en az bir yıl ertelenmesini önerdi.
Ülkede 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler için zaman daralırken taraflar, seçimlerin hukuki kriterlerini düzenleyen anayasal temel konusunda bugüne kadar net bir uzlaşıya varabilmiş değil.
Temsilciler Meclisi Başkanı ve ülkenin doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül’de, anayasal temeli belirleyen bir kanun çıkardığını duyurmuştu.
Salih’in tek taraflı şekilde ve mecliste oylamaya sunmadan çıkardığı kanun DYK tarafından reddedilmişti.
DYK Başkanı Halid el Mişri, başkent Trablus’ta düzenlediği basın toplantısında, “Başkan seçimiyle ilgili yasaya ilişkin hukuki bir oylama veya oy birliği olmadan alınan herhangi bir kararı tanımıyoruz.” dedi.
Libya Devlet Yüksek Konseyi’nden dün yapılan açıklamada, 24 Aralık’ta yapılması planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapısını oluşturacak anayasal temel taslağın hazırladığı da bildirilmişti.
DYK’dan yapılan açıklamada ayrıca, Konseyin gerçekleştirdiği oturumda, Temsilciler Meclisi ve Senato’yu belirleyecek parlamento seçimleri ile başkanlık seçimlerinin hukuki altyapısını oluşturacak iki yasa tasarısının onaylandığı kaydedilmişti.
Bu arada taslağın hayata geçirilmesinin ardından oluşturulacak yeni organ, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile Trablus merkezli DYK’nin yerini alacak.
DYK Başkanı Mişri, bundan sonraki adımda başkanlık seçiminin tarihinin belirlenmesinden Ulusal Meclis’in sorumlu olacağını dile getirdi.
İlaveten Mişri, bunun ancak yeni bir anayasanın (oy çokluğu ile) kabul edilmesinden sonra olabileceğinin altını çizdi.
Planlandığı gibi aralık ayında başkanlık seçimi yapılmasının “şu aşamada Libya’ya istikrar getirmeyeceği” uyarısında bulunan Mişri, “Temsilciler Meclisi, başkanlık seçim yasasını sürdürmekte ısrar ederse, bunu seçim sürecine açık bir engel olarak görürüz.” diye konuştu.
Keza DYK’nin dünkü açıklamasında da yeni seçilecek yasama organının önceliklerinden birinin, anayasa taslağının referanduma götürülmesi için gerekli prosedürleri en kısa sürede tamamlamak olduğu vurgulanmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***