Amerikalı ilaç devi Johnson & Johnson’ın Covid-19 aşısının iki dozluk bir versiyonunun semptomatik enfeksiyona karşı yüzde 94 koruma sağladığını ve iki dozluk Janssen aşı kullanımının Moderna’nın veya Pfizer’in iki dozluk aşı modeliyle karşılaştırılabilir hale getirdiğini söyledi.
Ayrıca şirket, tek dozluk aşıya da takviye dozu eklemenin bağışıklığı daha da artırdığını, insanları enfeksiyona karşı güçlü bir şekilde ve uzun süre koruyabileceğini belirtti.
Janssen aşısını farklı yönlerinden inceleyen üç çalışmanın detaylarını yayınlayan Janssen Araştırma ve Geliştirme Küresel Başkanı Dr. Mathai Mammen, “Gerçek dünyadaki geniş kanıtlarımız ve Faz 3 çalışmalarımız, tek dozluk Johnson & Johnson aşısının Covid-19 ile ilgili hastaneye yatışlara karşı güçlü ve uzun süreli koruma sağladığını doğrulamaktadır” dedi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson & Johnson’ın tek doz aşısına 27 Şubat’ta acil kullanım izni verdi. Aşı yaklaşık 14,8 milyon Amerikalıya yapıldı.
“Takviye aşısı antikor sayısını 12 kat artırıyor”
Şirketin devam eden iki dozluk bir çalışmanın Faz 2 denemesi, iki doz arasında 56 gün bırakılarak aşılama yapıldığında ABD’de şiddetli Covid-19’a karşı yüzde 100, orta şiddetli Covid-19’a karşı yüzde 94 koruma sağladığını işaret etti. Küresel anlamda ise orta ila şiddetli Covid-19’a karşı etkinliğin yüzde 75’te bulunduğu ifade edildi.
Yapılan ikinci araştırmada ise ilk aşıyı olanların 6 ay ya da daha uzun süre sonra oldukları takviye aşısı sayesinde antikor sayılarının 12 kat arttığı, bu sayının ikinci aşıyı iki ay sonra olanlarda 4 katla sınırlı kaldığı gösterildi.
“Delta aşısına karşı da etkili”
Johnson & Johnson’ın 390 bin Amerikalı üzerinde yaptığı üçüncü araştırmada ise Covid-19’a yakalananların yüzde 81’inin hastalığı hastaneye kaldırılmadan atlattıkları işaret edildi. Temmuz ayına kadar uzanan bu son araştırma Delta varyantını da kapsıyor ve tek doz aşının bu varyanta karşı da etkili olduğunu işaret ediyor.
Ülkede Delta varyantının daha fazla görüldüğü bölgelerinde koruma oranı ülke ortalamasının da üzerine çıkarak yüzde 79 olarak belirtildi. Bu oran, Delta’nın hızla yayıldığı haziran ve temmuzda ise yüzde 78’e geriledi.
Johnson & Johnson, araştırmalardan çıkan sonuçların FDA’ya en kısa sürede sunulacağını belirtti. Kuruma ayrıca takviye doz yapılması ve aşının iki dozlu versiyonu için de ek onay için talepte bulunulacağı açıklandı.
Janssen aşısı, Moderna’nın ve Pfizer’ın aşılarından farklı bir teknoloji ile üretiliyor. Bu aşılar mRNA’yı doğrudan vücuda lipid adı verilen bileşiklere sarılmış olarak iletirken J&J’nin aşısı, hücrelere girebilmesi için tasarlanmış bir soğuk algınlığı virüsü olan bir adenovirüs kullanılarak bu işlemi yapıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***