Tribunal’in “insanlığa karşı suç” unsurlarının oluştuğuna dair verdiği kararı sonrası işkencecilerin Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için ilk adım atılmış oldu.
Turkey Tribunal Mahkemesi, 4 gün süren duruşmaların ardından kararını açıkladı. Tribunal, Türkiye’de sistematik ve yaygın işkence uygulandığına, zorla kaybetmeler ve basın özgürlü ile ilgili konularda, Türkiye’nin uluslararası anlaşma ve sözleşmelerden sorumluluklarını yerine getirmediğine ve bu konuda suç işlediğine karar verdi.
ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU YAPILACAK
Turkey Tribunal’in organizatörü Prof Dr Johan Vande Lanotte; Tribunal’in “insanlığa karşı suç” unsurlarının oluştuğuna dair verdiği kararla, Lahey’dekie Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, Avrupa Konseyi’ne, Avrupa Birliği’ne ve Birleşmiş Milletler’e başvurularda bulunacaklarını söyledi. Lanotte bireysel sorumluluk konusunda uluslararası bir mahkeme olan Hollanda’daki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gitmek için bireysel dosyaları ayrıntılı hazırlayacaklarını kaydetti.
Turkey Tribunal Mahkemesi, Türkiye’nin işkence ve ağır insan hakkı ihlalleri işlediğine karar verdi.
SANIKLAR AĞIR CEZA ALABİLİR
Tribunal’in raporunda 15 Temmuz’dan bu yana işkence ve zorla kaybetme olayları sistematik ve örgütlü bir şekilde gerçekleştirildiği yer alıyor. Erdoğan rejiminin yaptığı ağır insan hakları ihlallerinin sonuçlarının uzun vadede mağdurların hayatlarını etkileyeceğine vurgu yapılan raporda “Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, işkence ve zorla kaybetmeler ve insan kaçırmalar münferit olarak görülemez. Tribünalin görüşü Türkiye’de işlenen bu suçların, yaygın ve sistematik olarak yapıldığı şeklindedir” denildi. Raporda tüm bu suçları işleyen sanıkların uluslar arası yargıda ağır cezalar alabileceğinin altı çizildi.
TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ DURDURMAYA ÇALIŞMIŞTI
İsviçre’deki Türk Büyükelçiliği, Erdoğan rejiminin uyguladığı insan hakları ihlallerinin ortaya döküldüğü Turkey Tribunal mahkemesinin durdurulması için girişimde bulunduğunu kabul etti. Büyükelçilik, mahkemeyi BM’ye taşıdıklarını ve İsviçre makamlarından mahkemenin iptali için talepte bulundukları doğruladı.
FİLİSTİN ASKISIYLA İŞKENCE YAPILDI
Turkey Tribunal’in raporları sonrası Lahey’de dava açılacak. Lahey’deki mahkemeye sunulacak raporun içerisinde yer alan işkencelerle ilgili bilgilerden bazıları ise şöyle: Turkey Tribunal’de ifade veren işkence mağdurlarından tarih öğretmeni Erhan Doğan, 15 Temmuz’dan 9 gün sonra gözaltına alınarak Ankara Terörle Mücadele Şubesinin gözaltı merkezi olarak kullandığı Ankara Emniyetine bitişik spor salonuna götürüldüğünü söyleyerek, “İlk gece bizi soyup üzerimize su döküp copla dövdüler. Ertesi gece Filistin askısı işkencesini uyguladılar. Bıraktıklarında bütün kemiklerimin kırıldığını düşündüm” dedi.
SÜREKLİ ELEKTROŞOK VERDİLER
Ankara’da kaçırılan ve işkence gördükten 92 gün sonra bırakılan avukat-akademisyen Mustafa Özben de gördüğü işkence ile ilgili şunları anlattı: “Sürekli elektroşok verdiler, kaba dayak attılar, bir seks aletini getirdiler. Beni eğip bununla kötü şeyler yapacaklarını söylediler. Burada devlet biziz, artık devlet farklı idare ediliyor, dediler.”
HİÇBİR AVUKAT GÖKHAN AÇIKKOLLU’NUN DAVASIYLA İLGİLENMEK İSTEMEDİ
Türkiye Tribünali Halk Mahkemesinde 15 Temmuz sonrası gözaltında uğradığı işkence sonucu hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun eşi Tülay Açıkkollu tanık olarak dinlendi. Açıkkollu, “Eşimi evde gözaltına alırken ve polis arabasında darp ediyorlar. Eşimin gözlüğü bir düşüşle kırılacak türden bir cam değildi. Dayakla kırılmış olmalıydı. Hiçbir avukat eşimin davasıyla ilgilenmek istemedi” dedi.
POLİS KURŞUNUYLA ÖLEN KURKUT’UN ABİSİ: ADALET BULAMADIK
21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’da Nevruz kutlamalarında polis kurşunuyla öldürülen 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un abisi Ercan Kurkut da Turkey Tribünal’a yaşadıklarını anlattı. Kurkut, Türkiye’de mahkeme mahkeme dolaşmalarına rağmen adalet bulamadıklarını açıkladı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***