Pandemi sonrası tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklara tır şoförü sıkıntısının eklenmesiyle İngiltere, yabancı ağır vasıta sürücülerine geçici vize vererek sorunu çözmeye çalışıyor.
Ekim ayından aralık ayı sonuna kadar 10 bin 500 kişiye geçici vize verileceğini duyuran hükümet, program kapsamında 5 bin tır sürücüsü ve 5 bin 500 tavukçuluk sektörü çalışanını istihdam edileceğini açıkladı.
Peki Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik Dairesi’nin (UKVI) önümüzdeki günlerde vize başvurularını işleme alacağı İngiltere’de tır şoförleri ne kadar kazanıyor ve ağır vasıta sürücüsü olabilmek için ne gerekiyor?
Avrupa Birliği vatandaşlarının Brexit sonrası İngiltere’de çalışma hakkını kaybetmesinin ardından ülkede 100 bin civarında ağır vasıta sürücüsü açığı olduğu belirtiliyor.
İngiltere’da tır sürücüsü olmak için ne gerekiyor?
Ağır vasıta kullanabilmek için 18 yaşından büyük olmanız ve İngiltere’de geçerli bir sürücü ehliyetinizin olması gerekiyor. Yabancı ehliyet sahipleri de İngiliz ehliyetine geçiş yapabiliyor.
Bu aşamadan sonra Ağır Yük Vasıtası (Heavy Goods Vehicle – HGV) belgesine sahip olmanız lazım. Kullanacağınızın aracın ağırlığı, römorkör takılıp takılamayacağına bağlı olarak alacağınız belge tipi değişebiliyor.
En yüksek seviye olan Cat C + E lisansına sahip olduğunuzda 3 bin 500 kilogram üzerindeki araçları kullanabiliyorsunuz.
Yani aslında tüm ağır vasıtaları kullanma hakkına sahip oluyorsunuz. Fakat çalışacağınız bölge ve hedeflediğiniz alana göre daha düşük kategoriler de sizin için yeterli olabilir.
Lisanslar için aldığınız eğitimin bir parçası olarak sağlık testinden, yazılı ve uygulamalı sınavlardan geçmek zorundasınız. Bu sınavlar, başka bir dilde de yapılabiliyor.
Son olarak sürücülük yeteneğinizin ölçüldüğü Profesyonel Yeterlilik Sertifikası (Driver CPC) almanız gerekiyor ve bu sertifikanın 35 sene geçerliliği bulunuyor.
Tır sürücüleri ne kadar kazanıyor?
Ağır vasıta sürücülerinin başlangıç aşamasında yıllık 19 bin sterlinle 24 bin sterlin arasında değişebiliyor ve zamanla 45 bin sterline kadar çıkma ihtimali bulunuyor.
Ortalama olarak ise çalıştığınız şirkete ve mesafeye bağlı olarak tır şoförleri yıllık 30 bin ile 40 bin sterlin arasında kazanıyor.
Genelde uluslararası ve uzun mesafe şoförleri ülke içinde çalışanlardan daha fazla kazanıyor.
Fakat ülkede şu an şoför sıkıntısı yandığı için saat başına ödeme yapılan geçici iş olanağı da oldukça fazla bulunuyor.
Örneği panelvanlarla dağıtım yapan sürücüler saat başına 10 sterlin civarında kazanıyor.
Fakat aracın büyüklüğüne ve taşınan malın çeşidine göre bu rakam daha da yukarı çıkabiliyor.
Fakat bazı malzemeleri taşımak için fazladan eğitim almanız gerekebilir.
Ayrıca şirketler mallarını emanet edebilecekleri tecrübeli şoförleri daha fazla tercih edebiliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***