Yaklaşık 2 yıldır Türk Hava Kurumu’nu yöneten Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı istifa etti. AKP’li eski bakan Aşçı, son açıklamalarında THK’nın uçaklarının ‘antika’ olduğunu iddia eden Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle ters düşmüştü. Aşçı, Orman Bakanlığı’nın 3 yıldır kullanmamakta inat ettiği THK uçaklarının 4 milyon dolara uçuşa hazır hale gelebileceğini açıklamıştı.
AKP’li eski Bakan Cenap Aşçı, geçtiğimiz hafta kurumda düzenlediği basın toplantısında 3 yılda yaşanan süreci özetleyen bir basın toplantısı düzenlemişti. Aşçı’nın bu toplantının ardından odasını topladığı ve bu sabah itibariyle istifa dilekçesini imzaladığı öğrenildi. Aşçı, mevzuat gereği kendisini kayyım olarak atayan Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.
Cenap Aşçı, son yangınların ardından yaptığı birçok açıklamada THK envanterinde bulunan 6 CL-215 uçağının 4 milyon dolara uçabilir hale gelebileceğini açıklamıştı. Son olarak geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı basın toplantısında bu açıklamasını yinelemişti.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise katıldığı tv programında, “O uçakların o paraya tamir edileceğine inanmıyorum” demişti.
UÇAKLAR KAYYIM DÖNEMİNDE UÇAMAZ HALE GELDİ
Cenap Aşçı’yı istifaya götüren sürecin en önemli konu 3 yıldır hangardan çıkarılmayan ve uçamaz hale getirilen yangın söndürme uçakları…
Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadele görevi Orman Bakanlığı’na ait. Bakanlık her yıl açtığı uçak kiralama ihaleleriyle tedarik ettiği uçaklarla yangınlarla mücadele ediyor. 2019 yılına kadar yaklaşık 30 yıl bu kiralama THK’dan yapılıyorken 2019 yılında işler değişti.
Orman yangınlarıyla uzun yıllar başarıyla mücadele eden Türk Hava Kurumu’nun envanterindeki 6 CL 215 uçağı, Fransa, ABD, İspanya, İtalya ve Yunanistan başta olmak üzere dünyada birçok ülkede başarıyla kullanılmasına rağmen Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanı olarak atanmasından bu yana hangardan çıkarılmadı.
Pakdemirli, 2019 yılında yaptığı açıklamada, “THK uçakları uçabilecek durumda değil” dedi ancak aynı gün THK’nın uçakları gösteri uçuşu yaparak bunu yalanladı.
Orman Bakanlığı, 2019 yılında ihaleye giren, 6 uçağının uçabilecek durumda olduğu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da onaylandı. 2020 yılında çok daha çarpıcı bir gelişme yaşandı. Orman Bakanlığı şartnameye 5 bin litre kapasite şartı koydu. THK uçakları 4 bin 900 litre kapasiteliydi. 100 litre için THK’nın uçakları 2020 ve 2021 yıllarında yine hangardan çıkamadı.
GEÇ MÜDAHALE NEDENİYLE BİNLERCE HEKTAR ORMAN KÜL OLDU
THK uçaklarının yerine başka uçak bulmakta da zorlanan Orman Bakanlığı, orman yangını sezonuna hazırlıksız yakalandı. 2020 yılında 4 uçak için ihaleye çıkıldı, 2 uçak bulunabildi, 2021 yılında 5 uçak için ihaleye çıkıldı 3 tane bulundu. 2021 yılında 1 Haziran’da hazır işbaşı yapması gereken uçaklar Türkiye’ye gelmedi. Orman Bakanlığı’nın uçakların kirasını ödemediği iddia edildi. 1 Haziran’dan Temmuz’un ilk haftasına kadar Türkiye orman yangınlarıyla uçaksız mücadele etmek zorunda kaldı. Bu nedenle binlerce hektarlık ormanlık alan kül oldu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***