İzmir’de pandemiden önce 800-1000 TL arasında olan 1+1 dairelerin aylık kiraları, üç kat artarak 3 bin TL’ye dayandı.
Kira artışları nedeniyle uygun ev bulamayan öğrenciler isyan etti. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) kampüsünün bulunduğu Buca’da bütçelerine uygun ev ve yurt bulamayan öğrenciler, “En sonunda kampüse çadır kuracağız” dedi.
’32 YILDIR EMLAKÇIYIM, BÖYLE ŞEY GÖRMEDİM’
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise “32 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir şey yaşamadım. Bu sene bu kriz zor aşılır. Yurt dışındaki gibi ailelerin yanlarına öğrenci alması uygulaması olabilir” ifadelerini kullandı.
‘ÖĞRENCİYİZ, 2 BİN 500 LİRA KİRAYI NASIL ÖDEYELİM?’
DEÜ kampüsünün bulunduğu Buca ve Ege Üniversitesi (EÜ) kampüsünün yer aldığı Bornova ilçelerinde emlak ofislerini aşındıran üniversiteliler, aşırı yüksek ev ve özel yurt kiraları ile Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının yetersiz kalmasına isyan etti.
Buca’daki DEÜ Denizcilik İşletmeciliği bölümünü bu yıl kazanan Tansel Alibaş, yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:
‘1+0 EVE 2.500 TL İSTİYORLAR’
“Trabzon’dan geliyorum. 1-2 ay önceden beri internetten ev bakıyorum. Kira fiyatları, okulların açılacağı tarihin açıklanmasının ardından bir anda 400, 500, 600 liralık artışlar kaydetti. 900 liraya baktığım evler 1400 lira filan oldu. Bu kez dedim ki en azından gidip İzmir’den bakayım. Atladık geldik Trabzon’dan. Yaklaşık 3-4 günden beri arkadaşımla birlikte İzmir’de ev bakıyoruz. Ev bulamıyoruz. Ev bulamamayı geçtim, fiyatların aşırı yüksek oluşu bizi çok şaşırttı. 1+0, 1+ 1 evler için bizden 1500-2000-2500 lira civarında paralar istiyorlar. Biz ne de olsa öğrenciyiz. Bunu nasıl karşılayabiliriz ki.. Hadi çalışıyor olsak bir şey demeyiz de.. Öğrenci insanız bizim gelirimiz ne? Bakalım ne olacak.”
‘ÇARESİZİM, KALACAK YER YOK’
Kendisine yurt çıktığını ancak yurdun okula 1,5 saat uzaklıkta olduğunu anlatan Alibaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okulum Buca’da, yurt İnciraltı’nda… Oradan bu tarafa gelmem otobüsü kaçırmazsam 1,5 saati buluyor. 3-4 de aktarma yapmam gerekiyor. O da büyük sıkıntı. Buradaki yurtlarda da yer yok. Apart ve özel yurt fiyatları da çok yüksek. En mantıklı seçim, ev oluyor. Ama ev fiyatları da sağolsunlar çok yüksek. O yüzden kampüse çadır kurma raddesine geldik. Yaklaşık 1 aydır bunun stresini yaşıyorum. Ev bulamıyorum. Dönme şansım yok. Çünkü bölümüm online değil. Burada kalmak zorundayım. Evim yok, yurdum çok uzakta. Bunun yazı var, kışı var. 1,5 saat gidiş, 1,5 saat dönüş, günde 3 saat yol yapmam lazım. Ev bulamamanın sıkıntısını yaşıyorum. Ev yok. Bulunan evler 2500 liralarda. Şu an çaresiz olarak bekliyorum. Kalacak başka bir yer de yok.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***