Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) şiddete maruz kalan çalışılan kadın gazetecilerin yanında olmak için bir imza kampanyası başlattı.
Son dönemde gazetecilerin polis tarafından doğrudan hedef alınmasını, haber takibi yapan kadın gazetecilere karşı orantısız güç kullanılmasını, uğradıkları fiziksel şiddeti büyük bir endişeyle takip ettiklerini belirten koalisyon 20 Temmuz 2021 tarihinde yaşanan olayların ülkede gittikçe şiddetlenen polis müdahalelerini kanıtlar nitelikte olduğuna dikkat çekti.
Suruç Katliamı’nın altıncı yılında hayatını yitirenleri anmak isteyen kitleyi takip eden gazetecilerin, polis tarafından ablukaya alındığını, yaralanmalarına sebep olacak kadar ciddi fiziksel şiddetle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken CFWIJ, en az sekiz kadın gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığını bizzat gazetecilere ulaşarak kaydettiklerini açıkladı.
CFWIJ #GüvendeDeğiliz etiketiyle toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla imza kampanyası başlattı.
CFWIJ’ye göre rakamlarla kadın gazetecilerin maruz kaldığı polis şiddeti
CFWIJ’in şimdiye kadar kaydettiği vakalara göre; 2021’in başından bugüne kadar Türkiye’de en az 44 kadın gazeteci polis şiddetine maruz kaldı, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek üç kadın gazeteci evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. En az 13 kadın gazeteci ise sahada haber takibi yaparken gözaltına alındı. Bahsi geçen vakaların yanı sıra birçok gazeteci sahada polisin sözlü şiddetine de maruz kaldı.
2020’de kaydettiğimiz vakalara kıyasla bu yıl kadın gazetecilerin maruz kaldığı şiddet %158,82’lik bir artış gösterdi. Gazeteciler, haber yapmak için gittikleri alanlarda polis tarafından sözlü veya fiziksel tehdide ve şiddete maruz bırakıldı.
2021’de ayrıca üç kadın gazeteci, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***