Ev, yurt ve apartlardaki kiraların yüksekliğinden şikayetçi olan öğrenciler “Barınamıyoruz”, ”Yurtsuzlar” gibi kurdukları oluşumlarla geceleri banklarda geçirmeye devam ediyor.
İstanbul’da başlayan eylemin etkisi ise büyüyor. Barınma talebi ile parklarda gece nöbeti başlatan öğrenciler Ankara, İzmir, Kocaeli ve Gümüşhane gibi çeşitli kentlerde eylemde.
Sosyal medya üzerinden örgütlenen öğrenciler her gece İstanbul’un farklı parklarında sabahlayarak seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor.
Euronews’e konuşan üniversite öğrencileri aylık 650 lira olan KYK kredi/burs miktarının yüksek ev kiraları ve özel yurt ile apartlardaki fahiş zam karşısında eridiğini anlattı.
Yüksek kira fiyatlarının yanı sıra ev sahiplerinin öğrenciye ev vermemesi ya da emlakçıların fahiş ücretler istemesi de öğrencileri zorlayan en önemli faktörler arasında.
Mevcut KYK yurtlarının da kapasitesinin yetmediğini ve KYK yurtlarının sayılarının arttırılması öğrencilerin taleplerinden.
En temel barınma haklarının ellerinden alındığını söyleyen öğrenciler, mevcut durumun sadece kendileri için değ il, ülke için bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.
Parklarda bir araya gelen öğrenciler seslerini duyurabilmek için başlattıkları eylemleri kalıcı kılmak istiyor. Ve bunun için de çadır kurmak istiyor. Ancak polis çadır kurulmasına izin vermiyor.
Bu nedenle İstanbul’daki öğrenciler şimdilik çadırlarını kuramadı. Fakat Ankara 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’nda çadır kuran dokuz üniversite öğrencisi gözaltına alındı.
”8 milyon öğrenciden sadece 700 bini KYK yurtlarında”
Yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldıklarını belirten öğrenciler, yurt kapasitelerinin artırılarak doğrudan öğrencilere verilmesini istiyor.
Türkiye’de örgün aktif öğrenim gören yaklaşık 8 milyon öğrenciden sadece 700 bininin KYK yurtlarında kalabildiğini belirten öğrenciler, İstanbul’da en düşük özel yurt ücretinin bin 250 lira iken bunun 8 bin liraya kadar çıktığını belirtiyor.
Aylık 650 lira olan KYK kredi/burs miktarının İstanbul’da en az iki katına gelen özel yurt ücretleri, ülkenin geri kalanında da benze şekilde fahiş seyrediyor.
Üniversite öğrencileri çözüm önerisi olarak da burs ücretinin, yurt sayısının artırılması, kiraların denetlenerek düşürülmesi ve öğrenci evlerinin desteklenmesini talep ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***