ENSAR NUR | STRAZBURG TR724
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg’da bulunan Avrupa Parlamentosu’nda milletvekillerinin karşısına çıktı. Yıllık yapılan “Avrupa Birliği’nin Durumu” konuşmasında, Komisyonun geçen yıl yaptığı icraatların değerlendirmesini ve gelecek planlarını sundu.
Pandemiden savunmaya, ekonomiden iklim değişikliğine, dijital stratejiden uluslararası ilişkilere pek çok konuda değerlendirmelerde bulunan Komisyon Başkanı, konuşmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Von der Leyen’in geçen yılki “Avrupa Birliği’nin Durumu” tartışması sırasında sunduğu önceliklerin hala geçerli olduğu görüldü.
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen “olayların hızını ve zorlukların büyüklüğünü kavramak bazen zor oluyor” diyen von der Leyen, tüm zorluklara rağmen “Birliğin bugünkü durumuna baktığımda yaptığımız her şeyde güçlü bir ruh görüyorum” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki yılın da Birlik için bir test olacağının altını çizen von der Leyen, “Ruhun gerçek parlaklığının ancak test edildiğinde ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.
Hedef Avrupa Savunma Birliği
Güvenlik ve savunma alanında Avrupa’nın güçlü ve bağımsız olması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, başka ülkelerdeki krizlerin Avrupa’ya sıçramaması için AB çevresinde istikrar oluşturulması gerektiğini, gelişen teknoloji ile birlikte iyice etkili hale gelen hibrit ve siber savaş tekniklerine karşı Avrupa’nın hazır olmasının şart olduğunu ve AB’nin gerektiği zaman NATO’nun ve BM’nin olmadığı bölgelerde bile askeri ve sivil olarak güvenlik sağlamasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Von der Leyen konuşmasında Avrupa Savunma Birliği yapısının şimdiye kadar önündeki en büyük engelin kapasite eksikliği değil, siyasi irade eksikliği olduğunu belirtti, siyasi irade gösterilmesi halinde AB düzeyinde atılacak çok fazla adım olduğu aktardı. Bu kapsamda, Fransa liderliğinde 2022 yılında Avrupa savunması konulu bir zirve düzenleneceğinin haberini verdi.
Zorla çalıştırma ile üretilen ürünlere yasak
AB’nin dünyanın farklı bölgeleriyle ticari ilişkilerini güçlendireceğini ve bunun çok önemli olduğunu söyleyen von der Leyen, hiçbir koşulda insanlık onurunun zedelenmesine müsaade edilmeyeceğinin ısrarla altını çizdi.
“Dünya çapında iş yapmak ve küresel ticaret iyi ve gerekli. Ama bu asla insanların onuru ve özgürlüğü pahasına yapılamaz. Tehdit edilen veya zorunlu çalışmaya zorlanan 25 milyon insan var. Üretim yapmaya zorlanan insanların ürettiği ürünlerin Avrupa’daki mağazalarda satışa sunulmasını asla kabul edemeyiz” dedi ve zorla çalıştırma ile yapılan ürünlere yasak getirilmesini önereceklerini duyurdu. Ursula von der Leyen “İnsan hakları, ne pahasına olursa olsun satılık değildir” ifadelerini kullandı.
Komisyon Başkanı, Avrupa Birliği’nin bireysel özgürlükleri topluluğun gücüyle pekiştiren bir Birlik olduğunu ve farklı kültürler ile ortak değerlerin varlığıyla şekillendiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
“Avrupa Birliği’nin Durumu” tartışması nedir?
“Avrupa Birliği’nin Durumu” tartışması, her Eylül ayında Avrupa Komisyonu başkanının Avrupa Parlamentosu’na gelerek Komisyonun geçen yıl neler yaptığını, gelecek yıl ne yapmayı planladığını ve AB’nin gelecek vizyonunu milletvekilleriyle tartışması olarak açıklanabilir.
AB’nin doğrudan seçilen tek kurumu olan Parlamento bu tartışma vasıtasıyla Avrupa Komisyonu’ndan hesap sorabiliyor. Milletvekilleri bu şekilde Komisyonun çalışmalarını denetliyor ve Avrupalıların temel endişelerinin ele alındığından emin oluyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***