BATMAN – Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Elif Kıvırcık, İngilizce eğitiminin Kürtçe verileceğini belirterek, kayıt çağrısı yaptı.
Batman’da 2018 yılında Mereto Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği olarak kurulan ve 3 Temmuz’da yapılan kongrede adı Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nde (Arî-Der) Kürtçe dil eğitimi sürüyor. Cegerxwîn ve Ehmedê Xanî adında iki sınıfı bulunan dernekte, şu an 40 öğrenciye Kürtçenin Kurmancî lehçesinde ders veriliyor. 3 ay devam edecek kurstan mezun olanlar, bir üst seviyeye geçebilecek. Her biri 3 ay devam eden 1, 2 ve 3 aşamadan oluşan kursların tamamını bitiren öğrenciler ise 9 ay süren öğretmenlik eğitimine hak kazanabilecek. Öğrenciler, buradan da mezun olmaları halinde dernekte ders verebilecek.
İNGİLİZCE DERSLER KÜRTÇE VERİLECEK
Çalışmalarına dair konuşan derneğin Eşbaşkanı Elif Kıvırcık, önümüzdeki süreçte hem İngilizce hem de Kürtçenin Kirmançkî ve Soranî lehçelerinde de ders vermeyi planladıklarını aktardı. İngilizce gramer bilgisinin Kürtçe verileceğini söyleyen Kıvırcık, “Eğitim dili İngilizce, cevaplar Kürtçe olacak. Kürtçesi olup İngilizce öğrenmek isteyenler kursa gelebilir. Öğretmenlerimiz hem İngilizce hem Kürtçe gramerinde kendini geliştirmiş kişilerden oluşuyor. Şimdiye kadar 15 kişi kayıt yaptı. Başvuruların sonucunda dersler başlayacak” dedi.
Kıvırcık, kentte genelde anadilde konuşulduğuna işaret ederek, “Esnafımız da bu konuda iyi. Kürtçe konuşma konusunda hassasiyetleri var. Aileler bu konuda iyi. Özelikle anneler, Kürtçenin evde konuşulmasının öneminin farkındalar. Bunun bilinciyle sınıflar açtık” diye kaydetti.
KIRMANÇKÎ VE SORANÎ KURSLARI
15 yaşından 60 yaşına kadar kişilere ders verdiklerini dile getiren Kıvırcık, Kürtçenin Soranî ve Kirmançkî lehçelerinde ders verme hazırlıklarının da olduğunu aktardı. Kıvırcık, “Gelenlerin öğrenme istekleri yoğun. Kürtçeyi en iyi şekilde konuşup yazma hedefleri var. Soranî ve Kirmançkî lehçeleri için de başvuru alıyoruz. Yeterli sayıya gelinmesi durumunda sınıf açacağız. Batman halkından beklentimiz; Kürtçenin gelişimine katkı sağlamaları. Kürtçe üzerindeki baskılar ortada. Biz de bu baskılara karşın yaşamın her alanını Kürtçeye çevirelim. Kürtçe eğitim görüp Kürtçe eğitim verelim. Yaşamın her alanında Kürtçeyi kullanalım” çağrısı yaptı.
MA / Fethi Balaman
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***