Kamuoyu araştırmaları, seçmenin ekonomideki olumsuz gidişattan her geçen günü daha fazla endişe duyduğunu ortaya koyuyor.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Pazarlama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Süphan Nasır başkanlığında, ‘Türkiye’de Seçmenlerin Siyasi Kimlik Temelli Profil Analizi’ araştırması, toplumun yüzde 90.5’inin ekonomideki gidişattan mutsuz olduğunu gözler önüne serdi.
Sözcü gazetesinin haberine göre, araştırma seçmenin siyasi parti tercihlerini değil profil analizini yaptı ve seçmen, sağ, sol ve merkez olarak ele alındı.
Araştırmayı yürüten ekip lideri Nasır, merkez seçmen kadar Z kuşağının da seçimlerin kaderini belirleyeceğini kaydetti.
Nasır, “Araştırmamızda katılımcılara ülke ekonomisi ile ilgili olarak genel memnuniyet düzeyleri sorulduğunda, katılımcıların %90.5’i memnuniyet düzeylerini düşük ve çok düşük olarak belirttiler” dedi. Araştırmaya katılanların %56.9’unun serbest piyasaya ve ekonomiye ne kadar az müdahale edilirse ülke ekonomisinin o kadar iyi olacağı görüşünde olduğunu anlatan Nasır, “Katılımcıların %81.3’ü lise ve üniversite eğitiminin devlet tarafından gerçekleşmesini, %82.4’ü ise kamu işletme ve iştiraklerinin özelleştirilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar” dedi.
Nasır, ideolojik bağlılığın en fazla X kuşağı olarak tarif edilen ileri yaş gruplarında olduğunun tespit edildiğini belirtti ve Z kuşağının böyle bir bağla bağlanmadığını kaydetti.
“Genç nüfus seçim sistemine dahil olmaya başladıkça, siyasi partilerin ideolojik bağla seçmenleri kendilerine bağlamaları giderek zorlaşacak. Seçimlerin kaderini merkez seçmen kadar seçim sistemine yeni dahil olan Z kuşağı belirleyecek” yorumunu yapan Nasır, “Ülkemiz siyasetinin yeni partilerinden olan DEVA Partisi’nin seçmen profilinin %60.5’i, İYİ Parti seçmeninin %52.3’ü, AK Parti seçmeninin %34.3’ü, MHP’nin %22.9’u, CHP’nin %21.6’sı, HDP’nin %17.1’i kendisini merkez seçmen olarak ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***