Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından müzik aletlerinden uzak kalan Afgan müzisyenler tekrar çok sevdikleri enstrümanlara kavuşacakları günü bekliyor.
Güvenlik gerekçesiyle Bahar takma adını kullanan bir Viyola sanatçısı, Taliban’ın Kabil’e ulaştığı haberleri geldiğinde müzik okulunda çalıyormuş.
Taliban’ın ilk iktidarındaki gibi müziğin yasaklanacağını ve kadınların eğitimden men edileceğini düşünen Bahar ve sınıf arkadaşları enstrümanlarını alamadan evine kaçmış.
“Hepimiz kaçtık, kendimizi kurtardık ama müzik aletlerimizi enstitüde bıraktık.” diyen Bahar, “Sanki bir ailemden birini kaybettim” diyor.
1996 ve 2001 yıllarında çok sert bir yönetim uygulayan Taliban bu defa daha yumuşak bir yol izleyeceklerini açıklasa da Afganistan’ı İslam’ın kendi yorumlamalarına göre yöneteceklerini açıkça ifade ettiler.
Eve kaçtıktan sonra Afganistan Milli Müzik Enstitüsü’nün (AMME) Taliban tarafından işgal edilerek sınıfların koğuş olarak kullanılmaya başladığını öğrenen Bahar ikinci bir yıkım yaşamış:
“Artık yaşadığımı hissetmiyorum. Fiziksel olarak hayattayım ama Taliban ruhumu aldı.”
Terk edilmiş müzik aletleri
Bahar müzik okuluna 12 yaşında başlamış ve çok kısa sürede Viyola en yakın arkadaşı haline gelmiş.
Hindistan, İsveç, İngiltere ve Azerbaycan’da sahne aldığını belirten Bahar “Müzik ruhun gıdasıdır,” diyor. “Vİyola çaldığım zaman özellikle diğer kızlarla orkestra halinde çaldığımız zaman çok huzurlu hissediyorum.”
Bir müzik okulunda artık müzik seslerinin yerine Taliban savaşçılarının konuşmaları var.
Fakat bir Taliban savaşçısı AFP’ye müzik aletlerinin zarar verilmeden toplandığı bir depoyu göstermiş. Bekçi liderlerin müzik aletlerinin korunmasını emrettiğini söylemiş.
Ağustos ayında alelacele terk edildiği belli olan bir atölye ise tamir edilmeyi bekleyen kemanlarla dokunulmamış bir şekilde bırakılmış.
Saklı gitar
AFP’ye konuşan bir başka sanatçı 28 yaşındaki Awa odasının eskiden müzik aletleri ile dolu olduğunu belirtiyor.
Fakat Awa Taliban’dan korktuğu için müzik aletlerinin neredeyse tamamını imha etmiş, en sevdiği ve sakladığı gitarı hariç.
Kabil Üniversitesi mezunu olan ve AMME’de öğretmenlik yapan Awa, Youtube kanalında da paylaşım yapmayı ve sosyal medya hesaplarındaki yorumlara cevap vermeyi bırakmış.
Awa “Afganistan’a müzikle ilgileniyorsanız korkmanız doğal. Er ya da geç Taliban müzsiyenlerin peşine düşecek,” diyor.
“Geldiklerinden beri hayatımız cehenneme döndü. Eskiden büyük hayallerimiz vardı, ama artık hiç biri kalmadı.”
Şu anda Avustralya’da yaşayan AMME’nin kurucusu Ahmed Sarmast da Afganistan’da müziğin geleceğinden endişeli. Kontrolü ele geçirmelerinden sonra Taliban liderlerine ülkedeki müzik faaliyetlerine özellikle çocuklara izin vermelerini isteyen mektuplar yazmış.
Sarmast “Umarım Afgan halkının iyiliği için bizim çalışmaya devam etmemize izin verirler,” ifadelerini kullanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***