Avrupa Birliği yeni Taliban hükümeti ile diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduğunu fakat silahlı grubun kadın hakları da dahil insan haklarına saygı göstermesi ve ülkenin bir terör üssü haline gelmesine izin vermemesinin şart olduğunu açıkladı.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Slovenya’da yapılan dışişleri bakanları toplantısında Afgan halkına destek olabilmek için yeni hükümetle ilişki kurmak zorunda olacaklarını vurguladı.
Fakat Borrell bu ilişkinin Talibanı resmi olarak tanımak anlamına gelmeyeceğini ve işbirliği seviyesinin belli koşulların yerine getirilmesine bağlı olacağını vurguladı.
Yeni hükümetin Afganistan’ı ilk iktidarlarındaki gibi bir terör yuvası haline getirmemesi gerektiğinin altını çizen Borrell insan hakları, hukunun üstünlüğü ve basın özgürlüğü gibi ilkelere de bağlı kalınmasının şart olduğunu belirtti.
Borrel ayrıca ülkedeki siyasi güçlerle yapılacak müzakerelerler bir geçiş hükümeti kurulması gerektiğini vurguladı. Dış politika şefi yeni hükümetin insani yardımlara da geçiş izni vermesi gerektiğini belirtti.
Borrel ayrıca ülkeden yapılacak tahliyeleri güvenli bir şekilde yapmak için Taliban’la irtibak noktası olacak Kabil’de AB düzeyinde bir temsilci bulundurmak istediklerini açıkladı.
1996 ve 2001 yılları arasında ülkeyi son derece katı kurallarla yöneten Taliban’ın önde gelen isimleri bu defa daha yumuşak bir yönetim biçimi kuracaklarını açıkladı. Halkın ve yabancı devletlerin önemli bir kısmı ise eski uygulamaların geri gelmesinden endişe ediyor.
Ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen henüz yeni bir kabine açıklanmadı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***