Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın CHP’li Veli Ağbaba’nın soru önergesine verdiği yanıta göre, 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında 18 bin 772 kişi yaşamına son verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 11 Nisan 2019 tarihinde, intiharlara ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 2002-2019 yılları arasında gerçekleşen intihar vakalarına dair verilerin detaylarının açıklanmasını isteyen Ağbaba’nın önergesine yanıt ancak 2 yıl sonra verildi.
‘AKP’NİN YARATTIĞI ÇARESİZLİKLE DOĞRUDAN İLGİLİ’
Verileri değerlendiren Ağbaba, “Bu intiharların tamamı, AKP’nin yarattığı çaresizlik, umutsuzluk iklimiyle doğrudan ilgili” dedi.
Evrensel’de yer alan habere göre; Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yanıtta 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasındaki intiharlar yer aldı. Buna göre söz konusu tarihler arasında 14 bin 40 erkek ve 4 bin 732 kadın olmak üzere 18 bin 772 kişi intihar etti. İntihar edenlerin eğitim durumuna ilişkin verilen bilgiler ise şöyle sıralandı:
‘1.190’I ÜNİVERSİTE MEZUNU, 853’Ü ÖĞRENCİ’
“1190 kişi üniversite mezunu, 2 bin 110 kişi lise mezunu, 6 bin 452 kişi ilkokul mezunudur. İntihar edenlerden 853 kişi öğrencidir.”
Sarı önergesine verilen yanıtta intiharların nedenleri ise “psikolojik hastalık, ergenlik dönemi sorunları, karşı cinsle sorunlar (hissi ilişki), aile içi şiddet vb.” şeklinde sıralandı. Nüfusa oranla intihar vakalarının en fazla yaşandığı dönemin AKP iktidarı dönemi olduğuna dikkat çeken Ağbaba, şunları söyledi:
‘TÜRKİYE’DE HER GÜN 6 KİŞİ İNTİHAR EDİYOR’
“Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre son 10 yılda her yıl yaklaşık 1887 kişi, her gün yaklaşık 6 kişi intihar ediyor. Üstelik bu rakama salgın dönemi (2020-2021 yılları) dahil değil!
Sağlık Bakanlığı intiharların gerekçesi olarak baştan savmacı şekilde ‘psikolojik’ diyor. Psikolojik olduğu muhakkak ancak psikolojiyi etkileyen faktörlerin neredeyse tamamı politik. Bu intiharlarının tamamı, AKP’nin yarattığı çaresizlik, umutsuzluk iklimiyle doğrudan ilgili! Bir yandan geçim zorluğu, bir yandan işsizlik ve yoksulluk; iş yerlerinde mobbing, gelecek kaygısı (güvencesizlik), esnaf ve iş insanları için her gün derinleşen kriz ne yazık ki ‘çaresizlik algısını’ ve umutsuzluk iklimini besliyor.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***